Babesiose wordt veroorzaakt door een parasiet (een zogenaamde protozo) genaamd Babesia Canis. Babesia wordt overgebracht via teken, de Dermacentor teek. Besmette teken komen vooral in de warmere streken voor, maar een aantal jaar geleden zijn een aantal honden in Nederland besmet geraakt met Babesia. De kans dat een hond besmet wordt met Babesia is in het buitenland wel veel groter dan in Nederland.
De parasiet gaat in het lichaam in de rode bloedcellen zitten en dit leidt tot bloedafbraak. De verschijnselen van een acute infectie met Babesia ontstaan vaak binnen 1-3 weken nadat ze gebeten zijn door de besmette teek. De verschijnselen zijn:
- Koorts
- Bleke slijmvliezen
- Snelle ademhaling, snelle hartslag
- Slechte eetlust
- Depressie
- Zwakte
De verschijnselen van een chronische infectie zijn:
- Slechte eetlust
- Gewichtsverlies
- Maagdarmklachten
- Vochtophopingen in het lichaam
D.m.v. bloedonderzoek kan de besmetting vastgesteld worden (de parasiet kan in het bloed gezien worden). Dieren met een acute infectie zijn meestal levensbedreigend ziek door de bloedafbraak en hebben vaak intensieve zorg nodig, soms met een bloedtransfusie. Zodra de infectie vastgesteld is, kan met de behandeling begonnen worden.
Bescherming tegen teken
Het is dus belangrijk om te voorkomen dat een teek aanhecht, in Nederland maar zeker ook in het buitenland en dan met name de zuidelijke landen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk tegen teken.
Zo is er de seresto® tekenband. Deze band biedt tot 8 maanden bescherming tegen teken, daarnaast heeft het ook een afstotende werking tegen muggen (voorkomen van hartworm) en zandvliegjes (zie Leishmania). De band geeft de werkzame stof af door wrijving. De werkzame stof verspreidt zich via de vacht en vetlaag van de huid over het hele dier. In principe kunnen dieren gewoon zwemmen met de tekenband. Als een hond veel zwemt, is het wel verstandig om elke 8-12 weken de tekenband te vervangen.
Een andere optie is behandelen met een druppel in de nek. Voorbeelden hiervan zijn activyl tick plus® of advantix®. Sommige dieren reageren allergisch op de tekenband. Verder is het soms verstandig om voor een druppel te kiezen als dieren vaak zwemmen of als er kleine kinderen in huis zijn kan.
Activyl tick plus® en advantix® werken zowel tegen vlooien als teken en hebben ook een afstotende werking op muggen en zandvliegjes. Als het gebruikt wordt voor met name vlooienbestrijding is het voldoende om 1x per 4 weken toe te dienen. Als het op vakantie gebruikt wordt is het verstandig om het zeker elke 2-3 weken toe te dienen omdat de afstotende werking tegen met name de zandvliegjes niet 4 weken aanwezig blijft.
Activyl tick plus en advantix zijn heel giftig voor katten!!
Zelfs als een dier tegen teken behandeld is, blijft het verstandig om uw dier elke dag op teken te controleren. Mochten er toch teken aanhechten, moeten deze zo snel mogelijk verwijderd worden. Het is daarom verstandig om ook altijd een tekenpincet bij de hand te hebben.