Voorbereiding
De precieuze datum van de bevalling bij de hond is heel moeilijk te voorspelling. Gemiddeld zal het 65 dagen na de dekking plaatsvinden, maar er zit ruime variatie in. Verder is het zo dat als er veel pups zijn, de bevalling meestal eerder plaatst vindt dan wanneer er weinig pups zijn. Houdt er rekening mee dat de bevalling tussen dag 60 en 70 na de dekking plaats kan vinden. Als na dag 70 nog geen pups geboren zijn, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.
Omdat het dus moeilijk te voorspellen is wanneer de bevalling plaats zal vinden, is het verstandig om vanaf dag 55 2x per dag de temperatuur van de hond op te nemen. Als de temperatuur daalt, zal over het algemeen binnen 24 uur de bevalling begonnen zijn.
Het is verstandig om van te voren de spullen voor de bevalling al klaar te hebben staan.
Benodigdheden voor de bevalling:
- Werpkist: het is verstandig om ruim van te voren een geschikte ‘werpkist’ te maken zodat deze klaar en aanwezig is als de bevalling begint. Zorg dat de hond zich prettig in de werpkist voelt, anders zal ze er niet in willen bevallen.
- Handdoeken
- 1 of enkele warmwater kruiken
- Touwtjes voor afbinden navelstreng.
- Betadine oplossing
- Evt. slijmzuiger
- Weegschaal
De Bevalling
Als het goed gaat zal de hond al het werk doen. Het is verstandig om voor een rustige omgeving te zorgen. Als het te druk in huis is, kan dat leiden tot vertraging van de bevalling.
Meestal wordt als eerste de waterblaas uitgeperst. Vaak knapt deze in het bekkenkanaal. Dit is dan te zien omdat er plotseling een plas vloeistof uit de vulva loopt. Soms knapt hij niet en wordt hij heel uitgeperst. Laat deze waterblaas maar gewoon hangen (hoeft niet kapot gemaakt worden).
Na de waterblaas zal de eerste pup geboren worden. De pup wordt in de vliezen geboren. De hond moet vrijwel meteen de vliezen kapot bijten. Sommige honden doen dit niet. Vooral honden die voor het eerst een nestje krijgen weten niet wat hun overkomt en weten dus ook niet wat ze met de pup moeten doen. Het is dan belangrijk dat u zo snel mogelijk de vliezen breekt en van het hoofdje afhaalt. Maak dan ook meteen het mondje schoon (met een vinger). Als er veel slijm in het mondje zit kunt u evt. met een slijmzuiger dit wegzuigen. Als de vliezen van de pup af zijn kan de navelstreng afgebonden worden. Doe dit niet te ver van de pup (pups kunnen aan elkaar vast komen te zitten met een lange navelstreng. Na het afbinden kan de rest van de navelstreng afgeknipt worden. Ontsmet de navelstreng met wat betadine oplossing
De volgende stap is het droogmaken van de pup. Het beste is als de hond dit zelf doet (dit is goed voor de moeder-pup binding). Weer is het zo dat vaak honden die voor het eerst een nestje krijgen niet naar de pup omkijken. Als de hond dus niet gaat likken moet u het pupje droogwrijven. Als het een gezonde pup is, zal hij snel beginnen met bewegen en piepen.
Als de pup droog is, moet de pup terug bij de hond gelegd worden.
Na de pup wordt meestal de nageboorte geboren. Meestal zullen honden dit opeten. Dit mag de hond doen, u kunt echter ook de nageboorte weghalen. Honden krijgen namelijk vaak diarree van het opeten van de nageboorte.
Pups zullen vrijwel meteen opzoek gaan naar de tepel om te gaan drinken. Dit is heel goed. Door meteen te gaan drinken krijgen de pups direct de belangrijke eerste melk binnen die rijk aan afweerstoffen is. Verder wordt door het drinken van de pup het samentrekken van de baarmoeder gestimuleerd wat de bevalling bevorderd.
De gemiddelde tijd tussen de geboorte van 2 pups is 45 minuten. De tijd zal aan het begin en aan het eind van de bevalling wat langer zijn. Honden kunnen tussen twee uitdrijvingen heel rustig zijn en soms zelfs in slaap vallen. Dit is normaal.
Het is verstandig om van te voren te weten wat normaal is tijdens een bevalling en wanneer iets te lang gaat duren, zie hiervoor dracht en bevalling bij de hond.
Als de pups geboren zijn is het verstandig om ze allemaal te wegen en dit goed bij te houden.