Chocoladevergiftiging

Chocolade, de meeste mensen zijn dol op een stukje chocola. Ook onze huisdieren weten er wel raad mee. Maar helaas, honden en katten kunnen niet zo goed tegen chocola en ze kunnen een chocoladevergiftiging oplopen, met echte vergiftigingsverschijnselen. En als ze veel chocola binnen krijgen kunnen ze er zelfs aan overlijden. Onze huisdieren kunnen namelijk niet tegen de stof theobromine die in chocola zit.

Hoeveel moet een hond binnenkrijgen om ziek te worden?

De vuistregel is dat hoe puurder de chocola, hoe groter de kans dat een dier er ziek van wordt en hoe minder er nodig van is.

  • Witte chocolade: bevat maar heel weinig theobromine en het opeten van witte chocolade leidt dan ook niet tot vergiftigingsverschijnselen.
  • Melkchocolade: het opeten van 6 gram melkchocola per kilogram lichaamsgewicht kan geen kwaad, pas wanneer uw dier meer opeet kunnen er problemen optreden. Het is verstandig om in te grijpen als uw hond meer dan 9 gram per kilogram heeft binnengekregen. Het binnenkrijgen van 45 gram per kilogram lichaamsgewicht kan dodelijk zijn
  • Pure chocolade: het opeten van 0.8 gram pure chocola per kilogram lichaamsgewicht kan geen kwaad, pas wanneer uw hond meer opgegeten heeft kunnen er problemen optreden. Het is verstandig om in te grijpen als uw hond meer dan 1,3 gram per kilogram heeft binnengekregen. Het binnenkrijgen van 6 gram per kilogram lichaamsgewicht kan dodelijk zijn
  • Cacao poeder: het opeten van 0.5 gram melkchocola per kilogram lichaamsgewicht kan geen kwaad, pas wanneer uw hond meer opgegeten heeft kunnen er problemen optreden. Het is verstandig om in te grijpen als uw hond meer dan 0.8 gram per kilogram heeft binnengekregen. Het binnenkrijgen van 4 gram per kilogram lichaamsgewicht kan dodelijk zijn.

De bovengenoemde hoeveelheden zijn richtlijnen. Nu kunnen honden heel individueel reageren op een hoeveelheid chocola en er zijn honden die ook al van minder chocola ziek worden. Daarom is het altijd verstandig om even met een dierenarts te overleggen als uw dier chocola heeft gegeten.

Verschijnselen die op kunnen treden bij vergiftiging:

Meestal treden de eerste verschijnselen op binnen 4 uur na het binnenkrijgen van de chocolade, maar in ieder geval binnen 24 uur. De verschijnselen kunnen 72 uur aanhouden.

De verschijnselen die een hond kan vertonen zijn: braken, buikpijn, veel drinken, bloedbraken, onrust, hyperactiviteit, speekselen, veel plassen en wankel lopen.

In ernstige gevallen kan er ook sprake zijn van spierstijfheid, snelle ademhaling, diarree, incontinentie, bloed bij de urine, tremoren en toevallen en hartritmestoornissen.

Wat moet u doen als uw dier chocola heeft gegeten?

Als uw hond nog geen verschijnselen vertoont is het belangrijk om hem/haar te laten braken. Neem direct contact op met de dierenkliniek (of buiten openingsuren met de dienstdoende arts) zodat een braakmiddel toegediend kan worden. Een dier braakt het makkelijkste op de volle maag. Dus als u een afspraak maakt om uw dier te laten braken is het verstandig om hem of haar eerst nog eten te geven.

Verder kunt u uw dier Norit® (actieve kool) geven. De dosering voor de Norit is 2 g per kilogram lichaamsgewicht elke 4 uur totdat de kool in de ontlasting komt. De capsules bevatten 200mg, dus dat houdt in dat er 10 capsules per kilogram lichaamsgewicht ingegeven moet wordt. Er zijn ook flacons, die bevatten 50g, dit houdt in dat er 1 flacon per 25 kilogram lichaamsgewicht gegeven moet worden. De capsules en flacons zijn te verkrijgen bij de drogist of apotheek. De actieve kool remt de opname van de chocolade in de darmen. Voordat u de Norit gaat geven, is het verstandig om wel even te overleggen met een dierenarts.

Als uw hond al verschijnselen toont van een chocolade vergiftiging is het verstandig om direct contact op te nemen met de dierenkliniek (en buiten opening uren de spoedarts). Deze kan de hond dan nakijken en indien nodig behandelen.

Handbook of Poisoning in Dogs and Cats, A. Campbell & M. Chapman, 2004, ISBN 0-632-05029-2

Reacties zijn gesloten.