Wat is een idiopathische blaasontsteking?
Een blaasontsteking kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van blaasgruis of van een infectie. Een bacteriële blaasinfectie zien we maar in een klein percentage van alle blaasontstekingen. Vaak wordt er geen oorzaak van de blaasontsteking gevonden. Dit wordt dan een idiopathische blaasontsteking genoemd (wordt ook wel FLUTD genoemd). Er wordt gedacht dat stress bijdraagt aan het ontstaan van deze blaasontsteking. Soms is stress duidelijk zichtbaar, zoals een baby in huis of een kat in de buurt waar flink mee gevochten wordt. Soms is de oorzaak van de stress niet duidelijk te vinden.
Wat zijn de verschijnselen van een idiopathische blaasontsteking?
Bij een idiopathische blaasontsteking is de blaas geïrriteerd en geprikkeld. Dit leidt tot het doen van kleine plasjes, het naast de bak plassen en mauwen bij het plassen. Daarnaast kan er bloed bij de urine gezien worden. Ook kan het voorkomen dat een kat niet meer kan plassen door het vastlopen van propjes slijm en irritatie van de plasbuis. Dit laatste is een spoedgeval (zie plaskater).
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Als er sprake is van de verdenking van een blaasontsteking is het verstandig om urine na te laten kijken. Daarnaast is het aan te raden om ook met de kat langs de dierenarts te gaan om te controleren of hij of zij nog goed kan plassen. Bij het lichamelijk onderzoek kan een geïrriteerde blaas met een verdikte wand gevoeld worden, verder worden er geen afwijkingen gevonden. Bij het urine onderzoek wordt vaak bloed gezien, maar geen andere afwijkingen (geen gruis, geen hoge zuurtegraad). Als er geen aanwijzingen voor blaasgruis of een blaasinfectie wordt ervanuit gegaan dat er sprake is van een idiopathische blaasontsteking. Als de klachten regelmatig terugkomen wordt vaak geadviseerd om een röntgenfoto van de blaas te nemen om andere oorzaken zoals blaasstenen uit te sluiten. De diagnose idiopathische blaasontsteking wordt dus gesteld op basis van uitsluiting.
Wat is de behandeling?
Als er sprake is van een blaasontsteking is de blaas geïrriteerd. Hiervoor kan een pijnstiller of een plasbuisontspanner gegeven worden. Als de blaas wat kan ontspannen, verdwijnen de meeste klachten zoals naast de bak plassen.
Daarnaast is het verstandig om te zorgen dat uw kat voldoende vocht binnenkrijgt. Hoe meer een kat drinkt, hoe meer een dier moet plassen en hoe beter de blaas schoongespoeld wordt. Het stimuleren van drinken kan het beste door het geven van natte voeding, aangelengd met water. Sommige katten accepteren dit beter als het water eerst gekookt is.
Daarnaast is het vaak nodig om wat aan de oorzaak te doen. Bij een idiopathische blaasontsteking is het idee dat stress de oorzaak is. Als het mogelijk is, is het belangrijk om iets aan de stress te doen. Een voorbeeld is als er een buurkat in huis komt om het eten op te eten kan dit tot grote stress leiden. Dit kan voorkomen worden door een speciaal kattenluik aan te schaffen dat werkt op de chip van een dier. Zo kan uw eigen kat naar binnen en naar buiten, maar kunnen vreemde katten niet binnenkomen.
Helaas is het vaak echter niet mogelijk om wat aan de oorzaak van de stress te doen. Wel kunnen we onze katten helpen om wat beter met de stress om te gaan. Hiervoor is er bijvoorbeeld een speciale verdamper die in het stopcontact gedaan kan worden. Deze verdamper, feliway, geeft feromonen af. Dit geeft aan katten het signaal af dat het veilig is.
Daarnaast is er een speciale voeding, de c/d multicare voeding van Hills, die gegeven kan worden aan katten met idiopathische blaasontsteking. Deze voeding bevat onder andere L-tryptofaan en melkeiwithydrolysaat om stress te beheersen en vetzuren om de blaas tot rust te brengen. Zeker bij katten met terugkerende problemen raden we aan om deze voeding te gaan gebruiken. Zolang er geen sprake is van blaasgruis, mag naast deze voeding ook wat andere voeding gegeven worden.