Koperstapeling

Koperstapeling van de labrador

Koper is een sporenelement dat een belangrijke functie in het lichaam heeft. Koper wordt in de darm opgenomen uit de voeding. In de lever wordt de koper verwerkt. Normaal wordt een te veel aan koper uitgescheiden in de gal.

Bij de Labrador Retriever komt een erfelijke afwijking voor waardoor de koperstofwisseling verstoord is. Bij deze honden wordt de koper niet uitgescheiden maar opgeslagen in de lever. Hierdoor raakt de lever beschadigd en ontstaat op langere termijn een leverontsteking (hepatitis) en zelfs levercirrose.

Dieren met koperstapeling krijgen vaak pas in een laat stadium klachten zoals slecht eten, vermageren, braken en een dikke buik gevuld met vocht. Helaas zijn de veranderingen in de lever dan vaak al zo erg dat een dier niet meer goed te behandelen is. Het mooiste zou zijn om de dieren met koperstapeling in een vroeg stadium op te kunnen sporen.

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar DNA testen om dieren die risico lopen op koperstapeling op te sporen. Het probleem is echter dat het uit stamboomonderzoek blijkt dat meerdere genen betrokken zijn bij het ontstaan van koperstapeling.

Koperstapeling kan een verhoging van de leverwaarde ALT geven. Helaas is deze waarde niet bij alle dieren met koperstapeling verhoogd.

De diagnose koperstapeling kan alleen definitief gesteld worden door het nemen van een leverbiopt. Het weefsel wordt dan gekleurd met een speciale kleurig waarbij de koperstapeling zichtbaar gemaakt wordt. Het nemen van een biopt is natuurlijk veel ingrijpender dan het doen van bloedonderzoek. Als bekend is dat een dier de erfelijke afwijkingen heeft of als er honden in de familie overleden zijn aan koperstapeling kan het verstandig zijn om toch een leverbiopt te laten nemen. Anders is het verstandig om bij labradors regelmatig de leverwaarden te laten controleren. Als deze verhoogd zijn is de volgende stap om een leverbiopt te laten nemen.

Als de koperstapeling in een redelijk vroeg stadium gevonden wordt is het goed behandelbaar. Er kunnen medicijnen geven die zorgen dat de koper uitgescheiden wordt. Daarnaast kan een dier op een leverdieet gezet worden waarin het kopergehalte veel lager is en waardoor koperstapeling zoveel mogelijk voorkomen wordt.

Reacties zijn gesloten.