Lelies zijn giftig voor katten. Als een kat bladeren of bloemen van een lelie opeet kan dit leiden tot nierfalen, vaak met een dodelijke afloop.
Wat zijn de verschijnselen?
Na het binnenkrijgen van delen van een lelie (bladeren of bloem) kan een kat gaan braken en diarree of buikpijn krijgen. Vaak zijn ze ook sloom en willen ze niet eten. Na 2-4 dagen ontstaan er nierfalen, waardoor de kat nog veel zieker kan worden en de klachten sterk kunnen verergeren. Uiteindelijk overlijden de meeste katten aan het nierfalen.
Wat moet er gebeuren als een kat aan een lelie gegeten heeft?
Als er ingegrepen voordat er nierfalen is ontstaan, overleven de meeste katten. Als u uw kat aan een lelie ziet kauwen is het verstandig om contact met uw dierenarts op te nemen. Deze kan uw kat een injectie geven om te gaan braken. Dieren braken beter als de maag niet te leeg is, dus het is verstandig om eerst wat eten te geven voordat u naar uw dierenarts gaat.
Verder kunt u uw dier, na het braken, Norit® (actieve kool) (2 g per kilogram lichaamsgewicht elke 4 uur totdat de kool in de ontlasting komt. De capsules bevatten 200mg, dus dat houdt in dat er 10 capsules per kilogram lichaamsgewicht ingegeven moet wordt. Er zijn ook flacons, die bevatten 50g, dit houdt in dat er 1 flacon per 25 kilogram lichaamsgewicht gegeven moet worden) geven (te verkrijgen bij de drogist of apotheek). Dit remt de opname in de darmen.
Verder is het verstandig dat de kat aan het infuus gaat om te spoelen voor minimaal 24 uur.
Het is dus verstandig om altijd contact op te nemen met de kliniek of de spoedarts buiten openingsuren als uw kat aan een lelie gegeten heeft.
Day Lily Toxicosis in Cats: A Retrospective Study of 40 Cases (1998-2002),
- M. Hadley & S. M. Gwaltney-Brant, WSAVA Congress
A Guide to Poisonous House and Garden Plants, Knight A.P.