Mijn dier heeft een voedselovergevoeligheid, wat nu?
Wat houdt een voedselovergevoeligheid in?
Voedselovergevoeligheid zien we regelmatig bij dieren. Een overgevoeligheid houdt in dat een dier of allergisch reageert op bepaalde voedingsstoffen of dat een dier bepaalde voedingsstoffen slecht kan verdragen. De allergie wordt meestal veroorzaakt door eiwitten. De belangrijkste eiwitbronnen die allergie veroorzaken zijn van dierlijke oorsprong, waarbij met de hond het met name gaat om rundvlees en zuivelproducten. Voedselovergevoeligheid kan zich uiten in huidproblemen zoals jeuk, kaalheid en schilfering maar ook in oorontstekingen, ontsteking of jeuk van de voetzolen en in maagdarmproblemen zoals slecht eten, buikpijn, braken en terugkerende diarree. Maar ook mager zijn, sloomheid en lusteloosheid kunnen uitingen zijn van een voedselovergevoeligheid.
Wat moeten we gaan doen?
Om voedselovergevoeligheid vast te stellen dan wel uit te sluiten moet er een speciaal dieet, een zogenaamd eliminatiedieet, gegeven worden. Het dieet moet een voor het dier onbekende eiwitbron (dat wil zeggen een eiwitbron die de hond nog nooit eerder heeft gehad) bevatten, aangezien we niet weten voor welk eiwit de hond allergisch is. Dit kan met een zelfkook dieet of met een kant-en-klaar commercieel dieet dat alleen bij de dierenkliniek verkrijgbaar is.
Een zelfkookdieet bestaat uit één eiwitbron (zoals duif, hert of witvis) en één koolhydraatbron (rijst of aardappel). Voor het zelfkookdieet hebben wij een recept.
Een zelfkookdieet mag alleen gevoerd worden voor een korte periode (maximaal 3 maanden) omdat het een incomplete voeding is. Vaak zijn met name honden er hongerig op waardoor het even zoeken is naar de juiste hoeveelheid.
Een commercieel dieet is een hypoallergeen dieet op basis van een nieuw eiwit en een koolhydraatbron of een dieet waarbij de eiwitten gehydrolyseerd zijn. Gehydrolyseerde eiwitten zijn eiwitten die “kleiner” gemaakt zijn zodat uw dier hier niet meer allergisch op kan reageren. Van deze commerciële diëten zijn er verschillende op de markt.
Hoelang?
Een eliminatiedieet moet minimaal 6 tot 8 weken gegeven worden om te kunnen zeggen of er sprake kan zijn van een voedselovergevoeligheid of niet. Soms zien we al in de derde week wat verbetering, maar soms kan het wel tot 8 weken duren. Het is dus belangrijk om echt die 8 weken vol te houden. Verder is het heel belangrijk dat er echt niets anders dat dit dieet gegeven mag worden! Dus geen koekjes, kluifjes, pensstaafjes, stukjes kaas enz.
Er zijn verschillende hypoallergene diëten op de markt die op een andere basis zorgen dat ze hypoallergeen zijn. Als een dier op een bepaald voer niet goed reageert, wil dat nog niet zeggen dat er geen sprake is van een voedselovergevoeligheid. Dat houdt soms in dat we even moeten zoeken naar het juiste dieet voor een dier. Of dat we toch een zelfkook dieet moeten gaan proberen. En dan geldt ook nog dat sommige dieren het beter doen op een volledig vlees dieet, terwijl andere dieren het juist weer beter doen op brokken. Het is dus vaak zoeken naar het juiste, wat voor het ene dier heel goed is, kan voor de ander helemaal niet goed zijn!
Reageert uw dier goed op een dieet en is uw dier klachtenvrij dan heeft uw dier hoogstwaarschijnlijk een voedselovergevoeligheid.
Levenslang
Een voedselovergevoeligheid gaat niet meer over, het dieet zal levenslang gegeven moeten worden.
Als er nog getwijfeld wordt aan een voedselovergevoeligheid, dan kunnen we besluiten om een dier weer op zijn oude voer terug te zetten (een zogenaamde provocatietest). Komen de klachten dan weer terug, dan weten we zeker dat er sprake is van een voedselovergevoeligheid.
Recept zelfkookdieet
Een zelfkookdieet is in principe een onvolledig dieet dat voor een korte periode (maximaal 3 maanden) gegeven mag worden. Het bestaat uit een koolhydraat bron en een eiwitbron. Het is belangrijk dat als eiwitbron iets gekozen wordt wat uw dier nog niet eerder gehad heeft.
- Koolhydraat bron: aardappel of witte rijst (geen wilde rijst of zilvervlies rijst. Deze rijst bevat gluten waar u dier ook allergisch op kan reageren. Ook geen pasta of brood, ook dit bevat gluten).
- Eiwitbron: struisvogelvlees / paard / hert / geit
Hoeveelheid:
Voor een onderhoud heeft een hond 75 g aardappel of rijst en 75 g vlees nodig per 5 kg lichaamsgewicht. Dit houdt in dat een hond van 20 kg per dag 300 g rijst of aardappel en 300 g vlees zou mogen krijgen.
Dit is niet voldoende voor elke hond. Actieve honden hebben waarschijnlijk 100 g aardappel of rijst en 100 g vlees per 5 kg lichaams gewicht nodig.
Verder kunt u de hoeveelheid aanpassen aan hoe u hond is. Als u hond erg hongerig of sloom is kunt u 25 g van beide meer gaan geven per 5 kg lichaamsgewicht.
Het zelfkookdieet moet in principe ook 8 weken gegeven worden. Er naast mag niks anders gegeven worden, ook geen kluiven of botjes.