Het uitkiezen van een nieuwe pup
Bij het aanschaffen van een pup komt heel wat kijken. Als eerste is er het uitkiezen van een pup. Het is belangrijk om een pup niet uit te kiezen omdat hij of zij er zo schattig uit ziet. Een pup wordt namelijk groot en blijft niet schattig. Daarom is het goed om eerst te bedenken wat voor een hond goed in het gezin past. Een heel actieve hond die veel beweging nodig heeft of juist een rustige hond, die houdt van korte wandelingen. Een grote of juist een kleine hond. Verder is het verstandig om te kijken hoeveel ervaring u met honden heeft. Sommige hondenrassen zijn minder geschikt voor mensen met geen of weinig ervaring met honden.
Ook moet u er rekening mee houden dat bij bepaalde rassen bepaalde ziekten en aandoeningen veel voorkomen. Hiervoor kunt u onder andere meer informatie vinden op de de website www.licg.nl. Op deze website wordt ook meer informatie gegeven over waar je aan moet denken bij het uitkiezen van een huisdier.
Als u een hondenras heeft uitgekozen dat past bij uw gezin (of er natuurlijk juist voor gekozen heeft om geen ras maar een kruising uit te kiezen) is de volgende stap het zoeken van een goede fokker. Als u gekozen heeft voor een rashond kunt u via de verschillende rasverenigingen aan adressen komen. Als u geen hond met een stamboom wil zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden, waaronder asiel. Verder zijn er heel veel mensen die uit liefhebberij een nestje thuis fokken.
Als u een fokker en een pup uitgekozen heeft, is het aan te raden om een keer te gaan kijken en kennis te maken (en niet alleen uit te kiezen op basis van een plaatje op internet).
Zo kunt u kennismaken met de pup, maar net zo belangrijk ook met de moederhond. Hoe een moederhond is zegt namelijk al heel veel over hoe een pup gaat worden. Daarnaast kunt u ook zien hoe de pups opgroeien. Het is namelijk belangrijk voor pups om in een huiselijke omgeving op te groeien en dat er aandacht aan socialisatie gegeven wordt. Verder voorkomt u op deze manier vervelende verrassingen. Het gebeurd namelijk heel vaak dat mensen onbedoeld een hondje kopen van een handelaar. Bij deze pups is de moederhond meestal niet te zien en ze worden vaak onder minder fijne omstandigheden gehouden.
Als er eenmaal een pup uitgekozen is bent u er nog niet. Ook dan is het verstandig om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende aspecten die komen kijken bij het houden en opvoeden van een pup, van de verzorging en medische controles, de voeding tot gedrag zoals zindelijk maken en socialiseren.
De voeding van een pup
Er zijn heel veel verschillende voedingen voor honden en pups op de markt. En iedereen heeft er een eigen mening over en een idee over wat het beste is.
Het is aan te raden om bij de fokker na te vragen welke voeding een pup op dat moment krijgt en ook wat van deze voeding mee te nemen. Plotselinge voerwisselingen zijn niet goed voor een hond en kunnen maagdarm klachten geven. Als een pup naar een nieuw huis gaat is dat al een hele grote verandering. Het is daarom goed om de eerste dagen de oude voeding te geven. Dan kunt u daarna kiezen om of door te gaan met de voeding of om over te stappen op een nieuwe voeding. Als u op een andere voeding over wilt stappen, moet dit langzaam gebeuren door eerst te beginnen om het voer te mengen met het oude voer.
Nu zijn er dus heel veel voedingen op de markt, van brokjes tot rauwe vleesvoeding. Sommige voeders zijn niet geschikt voor een pup. Als u twijfelt over de voeding kunt u bij de dierenkliniek navragen of het voer geschikt is.
Verder moet u naar u pup blijven kijken, kijken of hij goed wil eten, of hij goed groeit, of hij goed in zijn vacht zit, of hij goede ontlasting heeft.
In het begin is het belangrijk om meerdere maaltijden te voeren. Tot 12 weken is de algemene richtlijn om 4 maaltijden per dag te voeren, daarna kunt u overgaan op 3 maaltijden tot ongeveer een half jaar leeftijd, waarna u kunt overgaan op 2 maaltijden. Natuurlijk zijn dit alleen richtlijnen, het blijft verstandig om naar uw pup te kijken. Als uw pup bijvoorbeeld te snel groeit kan het een reden zijn om al eerder op 2 maaltijden over te gaan.
Medische verzorging van een pup
Pups moeten regelmatig ontwormd worden. Pups kunnen namelijk via hun moeder besmet worden met wormen. Een groot percentage van de honden in Nederland dragen wel spoelwormen bij zich. Als een hond gedekt wordt, gaan die spoelwormen via de placenta naar de pups en daarna ook nog via de melk. Daarom moeten pups heel regelmatig ontwormd worden. Het officiële ontwormingsdschema is op 2, 4, 6, 8 en 12 weken leeftijd en daarna elke maand totdat ze een half jaar oud zijn.
Pups kunnen ook behandeld worden tegen vlooien. Als pups vanuit het nest een vlooieninfectie mee krijgen kunnen ze met een spray behandeld worden tegen de vlooien. Vanaf 8 weken leeftijd kunnen ze ook met een druppel in de nek behandeld worden (mits ze zwaarder zijn dan 1 kg). Vlooiendruppels werken over het algemeen 4 weken en moeten dus elke maand herhaald worden. U kunt ervoor kiezen om u dier standaard tegen vlooien te beschermen, en dan moet dus het hele jaar door vlooiendruppels gegeven worden. Want ook in het de winter zien we regelmatig vlooienplagen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet standaard te ontvlooien, maar uw hond regelmatig te controleren op vlooien. Vaak vindt u dan geen vlooien, maar vlooienpoepjes. Dit zijn zwarte spikkeltjes in de vacht. Bij twijfel of het zand of vlooienpoepjes zijn kunt u wat van de zwarte spikkels op een wit papiertje (bijvoorbeeld een w.c. papiertje) doen en dit dan wat nat maken. Vlooienpoepjes zijn opgedroogd bloed, als je dat nat maakt geeft het bruin af aan het papier.
Naast vlooienbestrijding kunnen honden ook behandeld worden tegen teken. Ook dit kan vanaf 8 weken leeftijd. Het kan met een tekenband, die 6 maanden werkzaam is of met gecombineerde vlooien- en tekendruppels. Het tekenseizoen loopt vanaf maart tot oktober. Ook hier geldt dat u preventief kunt behandelen of dat u uw dier na elke wandeling kunt controleren op teken. Zodra u een teek vindt moet deze verwijderd worden. Als uw hond regelmatig teken heeft is het verstandig om toch te gaan behandelen tegen teken.
Verder moeten pups gevaccineerd worden tegen een aantal ziekten. De eerste vaccinatie vindt rond de 6 weken plaats en deze wordt meestal bij de fokker gedaan.
De volgende vaccinaties zijn rond de 9 en 12 weken leeftijd. Pups worden tegen een aantal verschillende ziekten ingeënt. Ze worden ingeënt tegen parvo, hondenziekte, ziekte van weil, hepatits en kennelhoest (zie vaccinatie)
Tijdens het bezoek rond de 9 en 12 weken wordt een pup ook uitgebreid nagekeken om te kijken of hij/zij helemaal gezond is. Verder kunnen vragen die u heeft besproken worden. Er wordt advies over de voeding gegeven, over chippen, over verzekeren, over sterilisatie en castratie. Bovendien krijgt u een puppy pakket mee met nog wat extra informatie.
Jonge pups zitten nog in hun socialisatieperiode. Dit houdt onder andere in dat ze heel makkelijk dingen kunnen leren. Daarom is het belangrijk om op jonge leeftijd dingen aan te leren die nodig zijn voor de verzorging. Dit betekend dat u uw pup leert dat u aan de pootjes mag komen om ze schoon te maken en na te kijken op bijvoorbeeld een doorntje, dat u aan de oren mag zitten, dat u de ogen schoon mag maken als het nodig is, dat u naar het gebit mag kijken, en het liefst dat u uw pup al leert om tanden te poetsen.
Socialisatie
Vanaf dat pups geboren worden tot ongeveer 12 weken leeftijd zitten zij in hun socialisatieperiode. Dit houdt in dat ze in deze periode heel makkelijk dingen aanleren en relaties aangaan. We moeten daar ook gebruik van maken en een pup goed socialiseren, dus leren om te gaan met allerlei situaties uit het dagelijks leven. Daarnaast moeten pups ook leren dat er een heleboel dingen in de wereld zijn die er zijn maar waar ze niks mee hoeven (zoals een fietser die langsfiets). Dit heet habitueren (wennen aan).
Zowel het socialiseren als het habitueren moet langzaam aan opgebouwd worden. Het is goed om een lijstje bij te houden van wat uw pup nog moet leren of waar hij/zij nog wat moeite mee heeft.
Bij vragen over het in huis halen van een pup of andere vragen kunt u altijd telefonisch contact opnemen met Dierenkliniek de Haardstede op 035 5251512 of via de email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl. Maar u bent ook altijd welkom om binnen te komen lopen voor meer informatie.