Over een paar weken begint het nieuwe jaar al weer. De tijd vliegt voorbij. Daarom hoog tijd voor wat nieuws uit de praktijk. Deze keer een korte nieuwsbrief met wat informatie over oud en nieuw en wat nieuwtjes over de praktijk.
Als u meer wilt weten kunt u terecht op onze website: www.dierenkliniekdehaardstede.nl of u kunt contact met ons opnemen tijdens openingstijden doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 op telefoonnummer 035 5251512 of via de email info@dierenkliniekdehaardstede.nl
Als u in de toekomst deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich aan het einde van de nieuwsbrief afmelden.
Vuurwerkangst
Het einde van het jaar nadert en dus komt oud en nieuw dichterbij. Veel dieren hebben last van het geknal van vuurwerk aan het einde van het jaar dat helaas niet beperkt blijft tot de jaarwisseling.
Voor het aanpakken van deze angst zijn er een paar basis tips. Als eerste is het belangrijk om het vuurwerk (of de harde geluiden) te negeren (en dat wil zeggen gewoon doorgaan waar u mee bezig bent). Daarnaast moet u uw dier nooit straffen voor angst of troosten (tenzij uw dier helemaal in paniek is, dan moet deze wel wat gekalmeerd worden). Tijdens Oud en Nieuw is het belangrijk om te zorgen voor een veilige omgeving voor uw dier, het liefst waar het donker is (gordijnen dicht, een kat eventueel in een kast laten of onder het bed) en eventueel met wat achtergrond geluiden (de t.v. of de radio aan). Bij katten is het belangrijk om ze op oudejaarsdag de hele dag al binnen te houden.
Bij vooral veel honden is de angst zo groot, dat ze in paniek raken en dan is het soms nodig om medicatie ernaast te geven om ze te kalmeren. De afgelopen jaren hebben we tabletten alprazolam meegegeven, een kalmerend middel. Het blijkt dat dieren hier soms een hogere dosering nodig van hebben dan voorgeschreven. Het kan daarom verstandig zijn om voor oudjaar al te kijken welke dosering geschikt is voor uw hond. Meer informatie kunt u hiervoor krijgen in de praktijk.
Als u weet dat uw hond gevoelig is voor vuurwerk en harde geluiden zijn er verschillende voedingssupplementen die gegeven kunnen worden. Deze voedingssupplementen bevatten stoffen die effect hebben op de stofwisseling in de hersenen waardoor dieren minder angstig zijn. Het grote voordeel hiervan is dat er geen medicatie gegeven hoeft te worden. Het nadeel is dat het vaker wat langer gegeven moet worden om effect te hebben. Het is verstandig om hier begin december al mee te gaan beginnen.
Er zijn verschillende mogelijkheden die gegeven kunnen worden.
We hebben
- Zylkene
- Telizen
Beide hebben een paar weken tijd nodig om effectief te worden. We horen vaak dat honden die deze tabletten krijgen wat rustiger zijn en beter in hun vel zitten.
Daarnaast hebben we tegenwoordig de Adaptil tabletten. Deze tabletten hebben binnen 1-2 dagen al effect en kunnen dus op een kortere termijn gebruikt worden.
Een andere mogelijkheid is een speciale ‘hondentrui’ die aangedaan wordt. Deze zit stevig om de hond en door de druk heeft het een kalmerende werking. De naam is ‘Thundershirt’. U kunt hier meer informatie over krijgen via onze praktijk.
Wat mag u van ons verwachten in 2015?
Wij gaan onze prijzen voor 2015 waar het kan niet verhogen. Als wij zelf worden geconfronteerd met hogere inkoopsprijzen voor bijvoorbeeld voer dan berekenen wij dat wel door.
Het spaarplan is een groot succes. Met ons spaarplan kunt u sparen voor de diergeneeskundige zorg van uw huisdieren. Meer informatie kunt hierover vinden op onze website, www.dierenkliniekdehaardstede.nl. Als u geïnteresseerd bent in het spaarplan kunt u contact met ons opnemen, aan de balie, telefonisch (035 5251512) of via de email (info@dierenkliniekdehaardstede.nl)
Elke dinsdagavond hebben we een avondspreekuur. Dinsdagavond hebben we ook dienst tot 21.00 uur, u kunt ons dan ook na 18.00 bereiken voor overleg of een afspraak via het spoednummer (0900-6699666).
We blijven bezig met onze website, www.dierenkliniekdehaardstede.nl. Deze wordt weer vernieuwd zodat het meer overzichtelijk wordt waardoor u beter de informatie kunt vinden die u zoekt.
In september hebben we een enquête verstuurd. Onze dank aan iedereen die de moeite heeft genomen om deze in te vullen. Uit deze enquête is gebleken dat u onze service en betrokkenheid als uw dier ziek is zeer waardeert: we gaan volgend jaar natuurlijk volop door met ons uiterste best doen om uw dier te helpen en u te ondersteunen als uw dier ziek is. Als u mogelijkheden tot verbeteren ziet zouden wij het zeer op prijs stellen als u ons daarvan op de hoogte stelt.
Wat is er veranderd in de praktijk?
We hebben sinds oktober een nieuwe paraveterinair in de praktijk, Deborah. Zij heeft al ervaring opgedaan in twee andere praktijken en we zijn heel blij dat zij ons team is komen versterken.
Informatie Dierenkliniek de Haardstede
Wij werken in de praktijk met 3 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar en drs. H.A. Schram, en 5 assistenten. Onze assistentes zijn Nel, Mariska, Kelly, Rachel en Deborah. Regelmatig is er ook een stagiaire aanwezig.
Maandag t/m vrijdag is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks zijn er meestal 1 of 2 avondspreekuren. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.
We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512.
Voor het ophalen van voer en medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om van te voren even te bellen aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten.
Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl.
Dienstenregeling
Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur via 035 5251512.
Voor spoedgevallen is er maandag t/m vrijdag tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur een dierenarts in de regio beschikbaar via 0900-6699666.
Buiten deze tijden en op zon- en feestdagen kunt u contact op nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000.
Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren