De zomervakantie is al weer een tijdje achter de rug, het gewone leven is weer begonnen. Dus hoog tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Deze keer willen we de nieuwsbrief wijden aan operaties en wat erbij komt kijken.
Als u over de verschillende onderwerpen meer wilt weten kunt u altijd terecht op onze website: www.dierenkliniekdehaardstede.nl of u kunt contact met ons opnemen tijdens openingstijden doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 op telefoonnummer 035 5251512 of via de emailinfo@dierenkliniekdehaardstede.nl
In de nieuwsbrief kunt u het volgende lezen:
- Een aanpassing van de dienstregeling
- Wat zijn de meest voorkomende operaties?
- Hoe verloopt een operatie?
- Wat houdt een sterilisatie precies in?
- Wat zijn de risico’s van een narcose?
- Weetjes:
- Een nieuwe ontwikkelaar voor de röntgenfoto’s
- Puppyparty
- Vuurwerkangst
We feliciteren Elisa met de geboorte van haar dochtertje Stella! Elisa is op 10 september bevallen. Moeder en dochter maken het goed.
Als u in de toekomst deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich aan het einde van de nieuwsbrief afmelden.
Met veel plezier hebben we weer een nieuwe nieuwsbrief samengesteld. Deze keer gewijd aan alles wat er bij een operatie komt kijken.
Als u nog onderwerpen heeft waarover u in een volgende nieuwsbrief wat zou willen lezen, horen we dat graag van u.
Aangepaste dienstregeling
Als eerste willen we vermelden dat de dienstregeling vanaf zondag 14 oktober gewijzigd is. Op zon- en feestdagen dient u voor een spoedgeval contact op te nemen met de Spoedkliniek Midden Nederland in Utrecht, via 0900-2223000.
Doordeweeks tot 21.00 en op zaterdag tussen 10.00 en 17.00 is er een dierenarts in de regio bereikbaar via 0900 6699666.
De Spoedkliniek in Utrecht wordt in het weekend en op feestdagen 24 uur per dag bemand, ze hebben beschikking over opname mogelijkheden, en daarbij dus ook 24 uur per dag controle van het opgenomen dier. En bij ernstige spoedgevallen kunnen ze direct contact opnemen met de Faculteit der Diergeneeskunde. De ervaringen van eigenaren die voor spoedgevallen naar de spoedkliniek zijn geweest zijn over het algemeen erg positief. De Spoedkliniek is vanaf Huizen goed bereikbaar (via de A27).
Wat zijn de meest voorkomende operaties?
Het leuke van het vak dierenarts is dat wij als dierenarts allerlei verschillende kanten van de gezondheidszorg uitvoeren. Zo doen we de kleine medische problemen en de preventieve gezondheidscontroles. Maar ook het uitwerken en behandelen van ingewikkelde internistische patiënten behoort tot ons vakgebied. En daarnaast werken we ook als chirurgen.
Ook de chirurgische ingrepen die we doen verschillen van een kleine ingreep zoals een klein bultje of wratje weghalen tot heel ingrijpende operaties zoals het verwijderen van een milt of maagdarm operaties.
De meest voorkomende operaties die in een dierenkliniek uitgevoerd worden zijn de castraties en sterilisaties van honden, katten en konijnen.
Daarnaast worden er regelmatig bultjes en knobbels weggehaald. Dit kan gaan van een bultje van ½ cm tot een operatie met een wond van meer dan 10 cm. Zeker als er sprake is van een kwaadaardig gezwel moet het weefsel ruim rond het bultje weggehaald worden.
Daarnaast voeren we in de kliniek ook ingewikkele operaties uit: buikoperaties zoals maagdarmoperaties, blaas operaties, het verwijderen van een milt. Andere operaties die ook met enige regelmaat voorkomen zijn amputaties van poten, staart of het verwijderen van een oog.
Orthopedische operaties worden niet uitgevoerd bij ons in de praktijk, daarvoor verwijzen we u door naar een orthopeed. In de regio zijn hele goede orthopeden aanwezig, zowel in Amsterdam bij het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) als in Utrecht bij de Specialistische Dierenartsen Utrecht (SDU).
Hoe verloopt een operatie?
Aan elke operatie (hoe klein ook) zijn risico’s verbonden. Daarom wordt er veel zorg besteed aan alles wat er bij een operatie komt kijken. Voordat een operatie ingepland wordt willen we een dier eerst nagekeken hebben om in te kunnen schatten of er sprake is van een verhoogd risico. En om de operatie goed te kunnen voorbereiden. Een uitzondering hierop zijn de jonge, gezonde dieren die voor sterilisatie of castratie komen. Deze dieren hoeven niet apart langs te komen voor controle.
Op de dag van de operatie worden de dieren namelijk altijd nog een keer nagekeken. Als er bij het onderzoek geen onverwachte bijzonderheden gevonden worden wordt het narcose middel gegeven. Wat voor een narcose gegeven wordt hangt af van het dier, de leeftijd en de ingreep. Soms wordt er gekozen voor een hele lichte narcose, die kort werkt, soms voor een narcose puur door een injectievloeistof, vaak wordt er gebruik gemaakt van gasanesthesie.
Naast het narcose middel krijgen veel dieren ook een infuus. Bij jonge, gezonde dieren die voor een korte ingreep komen gebruiken we niet standaard een infuus. Maar zodra de ingreep wat langer gaat duren, als het dier al wat ouder is of als er sprake is van een vergroot risico wordt er altijd een infuus geplaatst.
Als een dier onder narcose is gebracht (dat houdt in dat een dier slaapt en niet meer reageert op prikkels) wordt het dier verder voorbereid in de speciale voorbereidingsruimte. De huid wordt geschoren en gewassen. Daarnaast wordt de huid ook nog ontsmet.
Tijdens de hele narcose wordt het dier verder goed gecontroleerd op ademhaling, hartslag en narcosediepte, door zowel speciale bewakingsapparataar als door controles uitgevoerd door een assistente of dierenarts.
Als een dier helemaal voorbereid is, wordt het naar de operatiekamer gebracht, waar de dierenarts de operatie zal uitvoeren. Het dier wordt op de operatietafel gelegd op speciale kussens die via een warmtematje verwarmd zijn om afkoeling tijdens de narcose zoveel mogelijk te voorkomen.
Tijdens de operaties wordt steriel gewerkt. Dat houdt in dat iedereen die in de OK aanwezig is een hoofddoekje en een mondkapje voorheeft. Verder heeft iedereen die aan het opereren is steriele handschoenen aan. Over het dier wordt ook een steriele doek gelegd. Alle materialen die gebruikt worden zijn ook steriel.
Na de operatie wordt een dier zo snel mogelijk naar de opname gebracht. In de opname is het hok voor het dier verwarmd via een warmtelamp, vloerverwarming en kruiken. Dit om te voorkomen dat een dier verder afkoelt
(tijdens een operatie en door de narcose middelen lopen dieren het risico wat onderkoeld te raken). Een dier die aan het bijkomen is van een operatie wordt regelmatig gecontroleerd. Als een dier nog een tube in zijn keel heeft (een buisje in zijn keel om door te ademen en eventueel gasnarcose te krijgen), blijft er iemand constant bij voor controle.
Als een dier voldoende hersteld is, mag hij opgehaald worden. Daarbij worden altijd duidelijke nazorginstructies meegegeven, zowel mondeling als schriftelijk. Als we vinden dat een dier niet goed bijkomt houden we een dier langer op de praktijk.
Nu is elke operatie natuurlijk anders. Als uw dier geopereerd moet worden zal alles uitgebreid met u doorgenomen worden.
Wat houdt een sterilisatie precies in?
De meest voorkomende operaties in de praktijk zijn castraties en sterilisaties. Het woord castratie wordt in de volksmond gebruikt voor het verwijderen van de testikels van een mannelijk dier (hond, kat, konijn,..).
Steriliseren wordt gebruikt voor de vrouwelijke dieren. Nu betekent steriliseren eigenlijk het onvruchtbaar maken. Castratie is het verwijderen van de testikels dan wel de eierstokken waardoor een dier niet alleen onvruchtbaar is, maar ook geen geslachtshormonen meer produceert.
Dit houdt in dat als wij een dier ‘steriliseren’ een dier dus eigenlijk gecastreerd wordt.
Er zijn verschillende redenen om een dier te laten ‘steriliseren’. Bij katten is het vaak dat mensen het krolse gedrag niet willen en geen nestje willen (bij katten die buiten lopen). Het krolse gedrag wordt veroorzaakt door de hormonen, dus als een dier alleen maar onvruchtbaar gemaakt zou worden, zou een kat nog wel krols worden. Behalve dat een dier daardoor ongewenst gedrag vertoont kan het op de lange duur ook gezondheidsproblemen geven. Zo kunnen katten onder invloed van de hormonen een baarmoeder ontsteking ontwikkelen of gezwellen in de melkklieren krijgen. Verder is het zo dat katten pas een eisprong hebben als ze gedekt hebben. Als katten elke 3 weken krols worden en niet gedekt worden kunnen ze cystes op de eierstokken ontwikkelen.
De gezondheidsproblemen die kunnen optreden als gevolg van de krolsheid is ook de reden dat wij adviseren om een kat standaard te laten ‘steriliseren’ tenzij u natuurlijk een nestje wilt hebben.
Een andere manier om te zorgen dat een kat niet krols wordt is de poezenpil. Dit is de pil die 1x per week gegeven moet worden. Voor een korte periode (omdat iemand een nestje wil hebben, maar de kat nog te jong is) is dit een goede optie. Voor langere termijn raden wij het af omdat de kans op bijwerkingen groter wordt.
Bij teven adviseren we ook standaard een ‘sterilisatie’, als er tenminste geen wensen voor een nestje zijn. Ook voor honden geldt dat wij het belangrijk vinden dat de hormooninvloed. Hormonen kunnen, zeker op de lange termijn, voor veel problemen zorgen. Zo hebben dieren die niet geholpen zijn kans op het ontwikkelen van baarmoederontstekingen, het ontwikkelen van gezwellen in de melkklier en op het ontwikkelen van suikerziekten. Dit zijn allemaal ernstige aandoeningen die wij graag willen voorkomen. Daarom wordt dus ‘sterilisatie’(maar eigenlijk dus castratie) geadviseerd.
Wat zijn de risico’s van een narcose?
Aan elke narcose kleven risico’s. Sommige eigenaren zijn zo bang voor de risico’s dat ze afzien van een narcose. Nu is het zo dat een klein deel van ogenschijnlijk gezonde dieren ernstige complicaties kan hebben bij een narcose. Gelukkig komt dit maar heel zelden voor. Verder proberen we de verschillende risicofactoren zo goed mogelijk in te schatten en een narcose daar zo goed mogelijk op af te stemmen.
Daarom is het dus belangrijk voor ons om voor een operatie een dier na te kunnen kijken.
Een dier wordt klinisch onderzocht, waarbij we letten op de voedingstoestand (de narcose van een mager dier is anders dan die van een dik dier), de kleur van de slijmvliezen, de hartslag (de ‘pols’, bij dieren gemeten bij de achterpoten) en het beluisteren van de borstkas voor hart en longen. Zodra een dier wat ouder wordt (bij katten boven de 10 jaar, honden boven de 7 jaar) willen we graag ook voor de narcose wat bloed afnemen om een aantal controles te kunnen doen. We kijken dan o.a. naar het eiwitgehalte in het bloed en de lever- en nierwaarden. Hierbij geldt dat als er afwijkingen gevonden worden de operatie vaak wel door kan gaan, maar dat we extra voorzorgsmaatregelen kunnen nemen, zoals andere medicatie of extra infuus.
We passen de narcose zoveel mogelijk aan aan de mogelijke risico’s. Tijdens de narcose wordt een dier goed gecontroleerd, zowel via speciale bewakingsapparatuur als door te kijken naar een dier. Zodra we merken dat er problemen op kunnen gaan treden wordt de narcose aangepast.
Ook tijdens het wakker worden, wordt een dier goed gecontroleerd.
Doordat we de mogelijkheid hebben om de narcose aan te kunnen passen, en omdat we goede controles hebben tijdens en na de narcose zien we gelukkig zelden complicaties. Daarom durven wij het ook goed aan om ook risicopatiënten, zoals hartpatiënten, maar ook kortsnuitige honden, zoals buldoggen, zonder problemen onder narcose te brengen.
Weetjes
Een nieuwe ontwikkelaar voor de röntgenfoto’s
Sinds deze zomer hebben wij een digitale ontwikkelaar voor röntgenfoto’s. Het grote voordeel hiervan is dat we geen foto’s meer over hoeven te maken als de belichting niet goed is (dat wordt automatisch gecorrigeerd). Verder gaat het ontwikkelen veel sneller, binnen een paar minuten staat de foto op het beeldscherm en kan de foto al beoordeeld en besproken worden.
Puppyparty
Bij de aanschaf van een pup komt veel kijken. We willen allemaal graag dat ons dier gezond is en lekker in zijn vel zit. Daarvoor is een goede start heel belangrijk. En om een goede start te krijgen is het fijn om goed geïnformeerd te zijn. Nu krijg je, als je een pup in huis krijgt, van alle kanten adviezen: van de fokker, van de buren, van familie, van de dierenarts, van de puppycursus. Zoveel informatie dat je ook makkelijk weer dingen vergeet, maar ook adviezen die elkaar tegenspreken.
Daarom hebben wij een puppy informatie avond. Tijdens deze avond worden verschillende punten die van belang zijn bij het opgroeien van een pup rustig besproken. Er wordt o.a. ingegaan op het belang van de juiste voeding, over de verzorging van een hond, over medische zorg. Maar we hebben het ook over gedrag, het ontstaan van gedrag, het omgaan met bijten, met schrikken en angst, het belang van socialisatie.
De puppyinformatie avonden zijn voor mensen met een nieuwe pup in huis, maar ook voor mensen die er over nadenken om een pup in huis te halen. Mocht u interesse hebben om naar een puppy informatie avond te komen kunt u contact opnemen met 035 5251512.
Vuurwerkangst
Het jaar vordert snel en het einde van het jaar komt ook al weer in zicht. Voor veel huisdieren een periode van angst en stress door het geluid van vuurwerk. Nu is de tijd om alvast na te gaan denken hoe we onze dieren het beste door de periode van vuurwerk kunnen helpen. Vorig jaar hebben we een nieuwsbrief gewijd aan het thema feestdagen (nieuwsbrief november 2011). Hierop kunt u meer informatie vinden over vuurwerkangst. Deze nieuwsbrief en meer informatie over vuurwerkangst kunt u vinden op onze website.
Informatie Dierenkliniek de Haardstede
Wij werken in de praktijk met 3 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar en drs. H.A. Schram, en 5 assistenten. Onze assistentes zijn Elisa , Nel, Mariska, Kelly en Dennis. Regelmatig is er ook een stagiaire aanwezig.
Maandag t/m vrijdag is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks zijn er meestal 1 of 2 avondspreekuren. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.
We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512.
Voor het ophalen van voer, medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om van te voren even te bellen aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten.
Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl.
Dienstenregeling
Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur via 035 5251512.
Voor spoedgevallen is er maandag t/m vrijdag tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur een dierenarts in de regio beschikbaar via 0900-6699666.
Buiten deze tijden en op zon- en feestdagen kunt u contact op nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via0900-2223000.
Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren.