In deze nieuwsbrief hebben we aandacht besteed aan spotted, een nieuwe manier om zoekgeraakte dieren weer snel met hun baasje te herenigen en glandex, een nieuw middel ter voorkoming van anaalklierontstekingen.
Verder staan we stil bij hoe we vuurwerkangst het beste kunnen aanpakken en houden we u de hoogte van de onderwerpen die in het nieuws voorbij komen, zoals klachten van de processierups.
Als u meer wilt weten over de verschillende onderwerpen kunt u terecht op onze website: www.dierenkliniekdehaardstede.nl of www.orthomanueledierenartshuizen.nl of u kunt contact met ons opnemen tijdens openingstijden doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 op telefoonnummer 035 5251512 of via de email info@dierenkliniekdehaardstede.nl
Als u in de toekomst deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich aan het einde van de nieuwsbrief afmelden.
Vind uw huisdier terug met ‘Spotted’
Het gebeurt regelmatig een keer dat onze hond plotseling zijn neus achterna gaat en er vandoor is. In veel gevallen komt hij spoedig vanzelf terug maar een enkele keer niet. Buitenlopende katten gaan soms verder weg dan we denken en lopen soms binnen bij andere huizen. Er is nu een penning voor aan de halsband ontwikkeld voor onze hond en kat met een QR code erop. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon en is via die QR code makkelijk een eigenaar op te speuren. Dit in tegenstelling tot een chipreader die niet zomaar voorhanden is. Voordelen Spotted! tag Géén batterij nodig
- Géén maandelijkse kosten
- Waterbestendig
- Gratis app
- Verbindt vinder en eigenaar
- Beschermt de privacy (u bepaalt zelf welke gegevens u deelt)
- Bespaart tijd
- Werkt altijd en eenvoudig
Werking: Plaats dit muntstuk aan de halsband van uw huisdier. Wanneer uw huisdier zoek raakt, kan de vinder de QR code met de smartphone scannen. U als eigenaar ontvangt direct via Google Maps de route naar uw huisdier, terwijl de vinder uw gegevens ontvangt. Welke gegevens de vinder van u ontvangt, kunt u vooraf instellen (bijvoorbeeld uw adres en/of uw telefoonnummer).
Vuurwerkangst
Het is alweer oktober en dus willen we het graag nu al even hebben over vuurwerkangst. Om iets aan de angst voor
vuurwerk te kunnen doen, is het namelijk van belang om op tijd te starten.
Eigenlijk zijn er twee opties om vuurwerkangst bij dieren te behandelen: ofwel gaan we proberen de angst voor vuurwerk (en eventueel andere harde geluiden) te verminderen, ofwel gaan we de angst met medicijnen en/of voedingssupplementen verminderen.
Hoe kunnen we vuurwerkangst gaan verminderen?
Om dit te bereiken is het belangrijk tijdig te beginnen. Het heeft geen enkele zin om hiermee een paar weken voor oud en nieuw te starten. Het minimale is toch wel twee maanden tevoren, maar liever nog eerder.
Het is het beste om uw dier geleidelijk te laten wennen aan de geluiden. Dit kan met bijvoorbeeld een vuurwerk CD of vuurwerkgeluiden via YouTube. Begin eerst door het geluid niet te hard te zetten en bouw dit dan langzaam aan op. Beloon uw huisdier door iets lekkers te geven of af te leiden. Zodra u het idee heeft dat uw dier angstig reageert op het geluid, gaat u te snel. Neem dan een stapje terug en zet het geluid zachter. U kunt dit al merken door kleine signalen van stress (bijv. u kan het oogwit zien, likken rond de bek, piepen, wegkruipen). Door de geluiden te combineren met goede ondersteuning is de kans op een goed effect groter. Voorbeelden van ondersteuning zijn de Adaptil halsband, Feliway verdamper, Calm diet van Royal Canin, Telizen, Zylkene, Puur rust of Puur nervositeit. Allen zijn ‘natuurlijke’ middelen die een kalmerend effect geven op uw huisdier.
Clomicalm. Dit is een medicijn dat angst-onderdrukkend werkt en kan bijdragen in het effect van gedragstherapie. Dit middel is geschikt voor alle honden, maar er moet wel minimaal 4 weken van te voren mee gestart worden.
Welke ‘last minute’ medicatie kunnen we gebruiken als een hond last heeft van vuurwerkanst?
Soms is het nodig om medicatie te geven omdat de angst te groot is of werkt een vuurwerk-cd onvoldoende. De medicatie die wij voorschrijven werkt angst-onderdrukkend en kan soms voor wat sufheid zorgen. Sinds 2018 zijn er twee medicijnen geregistreerd voor geluidsgevoeligheid bij dieren: Sileo en Pexion. Deze registratie zorgt ervoor dat het kan zijn dat we Alprazolam in de nabije toekomst ook niet meer mogen voorschrijven als eerste keusmiddel, als sileo/pexion niet geprobeerd zijn. Wij als praktijk hebben nu het standpunt dat we eerst meer positieve praktijk ervaringen willen horen voordat we hierin volledig meegaan. Wij volgen nu dit beleid:
- Alprazolam. Dit is een medicijn verwant aan valium (diazepam) en behoort tot de benzodiazepines. Het heeft een sterk angst-onderdrukkend effect en slechts een mild slaapverwekkend effect. Het effect kan het beste van tevoren beoordeeld worden, dit omdat het effect per hond behoorlijk kan verschillen. Wij adviseren om 2 dagen voor en 1 dag na oudjaarsdag te behandelen met alprazolam. Dit om de juiste dosering te optimaliseren en om te voorkomen dat de hond al gestrest is geraakt door vroegtijdig afgestoken vuurwerk. Dit medicijn geven we nog als eerste keus middel bij honden die hier al eerder goed op hebben gereageerd. Daarnaast zetten wij dit in bij oudere honden of honden die tot de ‘risicogroep behoren.
- Sileo is een geneesmiddel dat dexmedetomidine hydrochloride bevat. Het is verkrijgbaar in de vorm van een oromucosale gel (een gel die wordt opgebracht op het slijmvlies van de mond). Het werkt op het noradrenaline systeem, welke een rol speelt bij het in stand houden van alertheid en opwinding. Het vermindert daarmee de ernst van acute stress en angst bij honden die samenhangt met geluid. Omdat het mogelijk ook een werking heeft op het hart en mogelijk een sedatieve (=kalmerende/versuffende) werking heeft, willen we eerst meer ervaringen horen (van collega’s / in de media) voordat we het gaan inzetten. We zijn voorzichtig om dit middel voor te schrijven aan oudere honden en dieren met mogelijk hartproblemen. We willen dit als eerste keus medicijn inzetten bij gezonde honden en voor wie we voor het eerst een angstremmend middel willen gaan voorschrijven. We geven dit ook aan gezonde honden die in voorgaande jaren onvoldoende reageerden op alprazolam.
Vroeger werd Vetranquil (acepromazine) veel voorgeschreven. Dit is een kalmerend middel waarvan de hond slaperig wordt. Uit onderzoek is gebleken dat het grote nadeel van dit middel is dat de hond juist gevoeliger wordt voor geluiden en alles om zich heen nog hoort. Alleen de spieren worden verslapt. Hierdoor worden honden alleen maar nog banger voor vuurwerk. Daarom raden wij het gebruik van dit middel tegen vuurwerkangst bij honden af.
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben neem dan natuurlijk gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!
Eikenprocessierups
Afgelopen voorjaar en zomer kwamen er veel meldingen binnen over overlast van de eikenprocessierups. Zowel bij mensen als bij huisdieren. Ook kwamen er krantenkoppen voorbij met ‘Honden en katten dood door eikenprocessierups’. Klopt dat? Wij zetten een aantal zaken voor u op een rij:
De eikenprocessierups is een larve van de eikenprocessievlinder en is een behaarde rups die van april tot en met juli op eikenbomen kan voorkomen. Het venijn van de eikenprocessierups schuilt in de aanwezigheid van de vele microscopisch kleine brandharen op de rups. De brandharen zijn ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter lang en kunnen gemakkelijk de oppervlakkige lagen van de huid, ogen en bovenste luchtwegen binnendringen. Wanneer contact met deze brandharen optreedt, kunnen gezondheidsklachten als jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan luchtwegen ontstaan.
Er is nog maar weinig literatuur over de risico’s en de behandelwijze bij dieren bekend. Honden lopen vooral risico’s wanneer zij in de bermen aan nesten snuffelen of deze in de bek nemen. Het is dus belangrijk om uw hond goed in de gaten en/of aangelijnd te houden en contact met rupsennesten te vermijden. De meeste symptomen zijn eerder vervelend en kunnen symptomatisch behandeld worden. In ernstige gevallen kan een levensbedreigende ‘anafylactische shock’ optreden.
Na direct contact met de brandharen kan binnen 8 uur een rode pijnlijke huiduitslag met hevige jeuk ontstaan. Deze wordt gekenmerkt door bultjes, pukkeltjes of met vocht gevulde blaasjes. Als er brandharen in de ogen terechtkomen, kunnen zij binnen 1 tot 4 uur een heftige reactie geven van het oogbindvlies en/of hoornvlies met zwelling, roodheid en jeuk. Na inademing kunnen brandharen irritatie of ontsteking geven van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen (neus, keel en bovenste deel luchtpijp). Daarnaast kunnen ook algemene klachten optreden zoals braken en algehele malaise.
Behandeling bestaat in eerste instantie uit spoelen, spoelen en nog een spoelen. Dit om zoveel mogelijk de overtollige brandharen (met name als deze in de bek of in het oog aanwezig zijn) te verwijderen. Niet wrijven!
Glandex
Glandex is ons nieuwe voedingssupplement voor honden met anaalklierproblemen. Verschijnselen van dieren die last hebben van de anaalklieren zijn:
- Sleetje rijden: met de anus over de grond schuren.
- Vocht of blanke/bruine vloeistof lekt in kleine beetjes uit de anus
- een vieze vis-achtige lucht
- veel likken aan /rond de anus
- Moeite met ontlasting, omdat de anaalklieren pijn doen
- zwelling rondom de anus
- bloed aan de anus / bij de ontlasting
- uw hond heeft al een of meerdere keren een ontsteking of abces gehad aan de anaalklier(en)
Het is een smakelijk zacht brokje of poeder wat geen medicijn bevat en uitsluitend uit plantaardige ingrediënten bestaat. De werkzame stoffen zijn Pompoenpit poeder, Gebroken Pompoenzaad, Pectine uit appels, en rijstzemelen, dit zijn allemaal verschillende soorten vezels. Ook bevat het Quercetine (natuurlijke antioxidant die ontstekingsremmend en anti-allergisch werkt), Lactobacillus Acidophilus (probiotica) en Bromelaïne (ananas enzym wat vertering verbetert). Het bevat geen mais, soya, kunstmatige smaakstoffen, granen en dierlijke eiwitten, de kans op allergie is daarmee laag. Door de vezels wordt de ontlasting beter waardoor de anaalklier zakjes op natuurlijke wijze beter worden leeggedrukt tijdens het ontlasten. De andere stofjes zorgen voor een mild ontstekingsremmende werking op natuurlijke wijze.
Resultaat wordt binnen 3 tot 5 weken gezien.
Doordat Glandex geen diergeneesmiddel is, maar een voedingssupplement, is het vrij te bestellen.
Longworm
De longworm komt zowel bij honden als katten voor. Honden besmetten zich
direct (eten van besmette ontlasting) of door het opeten van tussengastheren (slakken, muizen, kikkers, vogels of reptielen). Katten besmetten zich eerder door het eten van de tussengastheren: slak, kleine reptielen.In Nederland worden de volgende typen het meest gezien:
- Angiostrongylus vasorum (hond) (= dit wordt de ‘Franse hartworm ‘ genoemd, maar is een longworm)
- Oslerus osleri (hond)
- Aelurostrongylus abstrusus (kat)
Diagnose longwormbesmetting
Dieren met klinische klachten door longwormen hebben vaak meer of minder ernstige longveranderingen. Dit is ook te zien op röntgenfoto’s van de longen.
De diagnose wordt gesteld door de larfjes van de longwormen in de ontlasting aan te tonen (Baermann methode), of de larfjes worden gevonden bij onderzoek van een longspoelsel (als er een bronchoscopie wordt gedaan). Afhankelijk van het type worm kan het 3 tot 18 weken duren voordat de besmetting voor het eerst kan worden aangetoond.
Voor de Franse hartworm is ook bloedonderzoek mogelijk.
De wormknobbels van Oslerus Osleri zijn 2 maanden na infectie al zichtbaar bij bronchoscopie. De parasiet is pas 4 tot 5 maanden na besmetting vast te stellen met ontlastingsonderzoek.
Behandeling longworm
De hond kan behandeld worden met ontwormingstabletten (Milbemax® en Nexgard Spectra® ) of met druppels op de huid (Advocate®, Trifexis®). Dit moet meerdere malen worden toegepast.
Profender spot-on® Is geregistreerd voor Aelurostrongulus bij de kat.
Nieuw in de praktijk
- Sinds deze zomer hebben we zonnepanelen op het dak liggen, waarmee we als praktijk bijdragen aan de productie van duurzame energie!
- Sinds de zomer hebben we ook een nieuw anesthesie apparaat.
Senioren abonnement
Zoals velen weten kun je bij dierenkliniek de Haardstede een spaarplan of een puppy abonnement afsluiten. Daarnaast hebben wij ook een gezondheidsabonnement en een senioren abonnement. Katten noemen we een senior vanaf 10 jaar. Voor grote honden is dit al vanaf 7 jaar en bij de kleine hondjes vanaf 9 jaar. Bij het ouder worden van ons huisdier blijkt er soms meer aan de hand te zijn dan alleen maar ouder worden. Daarom vinden wij het belangrijk om oudere honden en katten regelmatig te zien in de praktijk.
Het seniorenabonnement biedt een aantal contact momenten over een jaar verspreid aan bij de dierenarts en bij de assistentes. Zo doen we bij het kattenabonnement onder andere een bloeddrukmeting en bloedonderzoek van een niermarker (SDMA) die in een vroeg stadium nierproblemen signaleert. Want wist u dat 1 op de 3 katten boven de 10 jaar last heeft van nierproblemen? Hoe eerder we hierbij zijn, hoe beter we de nieren kunnen ondersteunen en het proces kunnen vertragen. In het hondenabonnement zit naast de standaard jaarlijkse vaccinatie onder andere ook 2x/jaar een urine onderzoek. Voor de precieze details van elk abonnement verwijzen wij u naar onze website.
Het voordeel bij alle abonnementen en bij het spaarplan is dat u dan ook direct 10% korting krijgt op al onze andere diensten en producten.
Heeft u vragen of deze of andere abonnementsvormen, horen wij het graag.
Informatie Dierenkliniek de Haardstede
Wij werken in de praktijk met 4 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar, drs. J. de Haan-Pennings en drs. L.E. van Roon, en 6 assistenten. Onze assistentes zijn Mariska, Elisa, Rachel, Lydia, Lisa en Melina. Regelmatig is er ook een stagiaire aanwezig.
Maandag t/m vrijdag is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks zijn er meestal 1 of 2 avondspreekuren. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.
We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om zelf online een afspraak te maken via www.dierenkliniekdehaardstede.nl
Voor het ophalen van voer en medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om van te voren even te bellen aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten.
Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl.
Dienstenregeling
Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur via 035 5251512.
Voor spoedgevallen is er maandag t/m vrijdag tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur een dierenarts in de regio beschikbaar via 0900-6699666.
Buiten deze tijden en op zon- en feestdagen kunt u contact op nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000.
Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren.
Indien u geen email wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.