NIEUWSBRIEF OKTOBER 2016

Ook al hebben we heel mooi weer gehad, de herfst is toch echt weer begonnen. Dus het is tijd voor onze nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief hebben we een aantal verschillende interessante onderwerpen voor u. Zoals in de vorige nieuwsbrief al vermeld werd hebben we een stuk over artrose bij de kat. Daarnaast hebben we wat informatie over een hoge bloeddruk bij de kat.

En met grote regelmatig worden katteneigenaren naar huis gestuurd met de instructie om pillen te geven of om urine op te vangen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, daarom hebben we ook tips om het hopelijk wat makkelijker te maken.

Als u meer wilt weten over de verschillende onderwerpen kunt u terecht op onze website: www.dierenkliniekdehaardstede.nl of u kunt contact met ons opnemen tijdens openingstijden doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 op telefoonnummer 035 5251512 of via de email info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Als u in de toekomst deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich aan het einde van de nieuwsbrief afmelden.

Nieuws uit de praktijk

Gezondheidsabonnementen en spaarplan

hond-kat-dierenartsWe willen beginnen met nogmaals het vermelden van de verschillende services die wij aanbieden in de praktijk. Zo bieden we sinds maart het gezondheidsabonnement aan. U kunt voor uw huisdier (hond, kat of konijn) een gezondheidsabonnement afsluiten waarbij u maandelijks een klein bedrag betaalt voor de preventieve gezondheidszorg van uw huisdier (hiervoor kunt u denken aan de jaarlijkse gezondheidscontrole, maar ook de jaarlijkse vaccinatie en ontworming). Daarnaast zijn er steeds meer mensen die gebruik maken van ons spaarplan. Via het spaarplan kunt u sparen voor de diergeneeskundige zorg van uw huisdier. En voor pups en kittens bieden we sinds een aantal jaar de puppy en kittenabonnementen aan. Bij deze abonnementen betaalt u een vast bedrag voor de preventieve zorg in het eerste levensjaar van een pup of kitten. Meer informatie kunt u vinden op onze website.

Nieuwe assistente

denisePer november komt Denise ons team van assistentes versterken. Denise heeft vorig jaar met veel plezier bij ons stage gelopen en vindt het leuk om bij ons te komen werken.

 

 

Facebook

facebookHeeft u al een keer een kijkje genomen op onze facebook pagina? Regelmatig brengen we een patiënt met een bijzonder verhaal of een ziekte onder de aandacht. Zo hadden we de afgelopen maand een hele bijzondere patiënt gehad, namelijk een vis met een steentje in zijn mond. Als u ons volgt blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Nieuw op de website

Hartproblemen bij de hond

Hartproblemen komen bij honden regelmatig voor. Als een dier eenmaal een hartprobleem heeft zal een dier medicatie nodig hebben om het hart zo goed mogelijk te ondersteunen. Ook is het verstandig om een dier met een hartprobleem regelmatig zelf thuis te controleren door de ademhaling en de hartslag te tellen. Meer informatie hierover kunt u vinden op onze website.

Bloeddrukmeting

Al jaren hebben wij de mogelijkheid om de bloeddruk bij de kat en de hond te meten. Alleen was het soms nog een hele klus om de bloeddrukmeting uit te voeren. Dit zorgde weer voor stress bij het dier en daardoor een hogere bloeddruk. Sinds kort hebben we een nieuw apparaat waarbij de bloeddruk veel makkelijker bepaald kan worden. We zijn nu in staat om zonder veel stress voor het dier de bloeddruk te bepalen. Meer informatie over een hoge bloeddruk kunt u verderop in deze nieuwsbrief vinden.

Vuurwerkangst

fireworksand-dog-252x300Als eerste willen we toch weer even wat aandacht besteden aan de jaarwisseling. Het lijkt nog heel ver weg, maar voordat we het weten staat oud en nieuw al voor de deur. En zolang er nog vuurwerk afgestoken mag worden zullen er dieren zijn die hiervoor bang zijn.

Het mooiste zou natuurlijk zijn als we een dier van zijn of haar angst af kunnen helpen maar dat gaat vaak moeilijk. Er zijn wel speciale geluidstrainingen die hierbij zouden kunnen helpen. Op de website myhappypet.nl is een geluidstraining te vinden met de geluiden erbij en een beschrijving over de uitvoering. Voor een goede training ben je ongeveer 2 maanden kwijt. Het is dus verstandig om zo snel mogelijk te beginnen (http://www.myhappypet.nl/articles/goed-in-hun-vel/is-je-huisdier-bang-voor-vuurwerk-geluidstraining-helpt).

Meer tips over vuurwerkangst kunt u vinden op onze website.

Longworm

slakken-tuinSinds een aantal jaar kunnen honden en katten besmet worden met longwormen. Katten kunnen longwormen op lopen door het eten van slakken of het eten van prooidieren. Honden krijgen longwormen binnen door het eten van slakken of het likken van plekken waar slakken geweest zijn.

Een longworminfectie kan aanwezig zijn zonder dat we er iets van merken, maar uiteindelijk kan een dier er ernstig ziek van worden en er zelfs aan overlijden.

Daarom is het belangrijk om regelmatig te ontwormen.

De afgelopen maanden zijn er weer veel slakken in de tuin en in het bos. Daarom adviseren we om dieren een extra keer te ontwormen om problemen met longworm te voorkomen.

Meer informatie over longworm vindt u op onze website: Longworm bij de hond en bij kat.

Te hoge bloeddruk bij de kat

Katten hebben regelmatig last van een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan ontstaan door onderliggende problemen zoals een chronisch nierprobleem of een te snel werkende schildklier. Soms is er echter geen onderliggend probleem te vinden en heeft een kat alleen last van een hoge bloeddruk.

De hoge bloeddruk kan op zijn beurt ook weer zorgen voor gezondheidsproblemen en kan onder andere leiden tot hartproblemen, oogproblemen, toevallen en nierproblemen.

Over het algemeen merkt een eigenaar niet dat een kat een hoge bloeddruk heeft totdat er problemen van ontstaan, zoals acute blindheid of een tia of toeval.

Als een kat bij de dierenarts komt voor een controle kan de dierenarts soms wel aanwijzingen vinden voor een hoge bloeddruk. Zo kan een hoge bloeddruk zorgen voor het ontstaan van een hartruis of voor een hartritme stoornis. Zodra deze afwijkingen gevonden worden is het verstandig om de bloeddruk te controleren.

Maar het liefst sporen we een hoge bloeddruk op voordat een dier er lichamelijk klachten van krijgt. Daarom vinden we het belangrijk om bij alle katten ouder dan 10 jaar jaarlijks de bloeddruk te controleren. Dit zullen we nu ook standaard uit gaan voeren bij dieren die komen voor hun jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscontrole zonder hiervoor extra kosten in rekening te brengen.

Als er een verhoogde bloeddruk gevonden wordt hangt het van de kat en de situatie af wat de volgende stappen zijn.

Als een kat los van de hoge bloeddruk ook andere verschijnselen heeft zoals meer drinken en meer plassen, afvallen, slecht eten of juist heel veel eten dan zal het advies zijn om verder onderzoek uit te voeren naar mogelijk onderliggende problemen. Als een kat mooi op gewicht is en de bloeddruk niet heel erg verhoogd is, kan het advies zijn om de bloeddrukmeting na 2 weken te herhalen. Als de bloeddruk aan de andere kant heel hoog is, kan het zijn dat we meteen willen beginnen met bloeddrukverlagende medicatie. Welke medicatie gegeven wordt hangt weer van de situatie af. Meestal zal begonnen worden met het middel amlodipine. Maar voor nierpatiënten zal sneller gekozen worden voor een ander middel.

Kortom een te hoge bloeddruk bij de kat is een veel voorkomend en niet altijd makkelijk probleem. Om gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen is het verstandig om de bloeddruk bij oudere katten regelmatig te controleren zodat er een tijdige en juiste behandeling ingesteld kan worden.

Artrose bij de kat

untitled-13Net als bij honden komt artrose bij de kat regelmatig voor. Het verschil met honden is echter dat eigenaren het vaak niet in de gaten hebben dat hun kat minder soepel beweegt en dat eigenaren vaak ook niet weten dat artrose voor kan komen.

De meeste mensen denken dat het normaal is dat een kat die wat ouder wordt minder soepel springt, af en toe mis springt en vaker slaapt. Maar met hele grote regelmatig zien we toch pijnklachten door artrose bij de kat.

Artrose is eigenlijk een ander woord voor ontsteking en slijtage van de gewrichten. Bij katten zien we artrose vaak in de ellebogen, knieën en heupen. Daarnaast hebben ook veel katten last van hun rug. Door pijn en veranderingen in de gewrichten kan een kat minder goed springen waardoor ze het zoveel mogelijk vermijden en vaker gaan liggen. Ook kan een kat makkelijker misspringen.

Als u twijfelt of uw kat misschien last heeft van zijn gewrichten, is het verstandig om uw kat te laten controleren bij de dierenarts. Deze zal de gewrichten en de rug controleren. Vaak wordt dan gevonden dat 1 of meer gewrichten opgezet en pijnlijk zijn. Bij twijfel kan er aanvullend onderzoek uitgevoerd worden door het nemen van röntgenfoto’s.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk van artrose bij de kat. Zo kan er een speciale voeding gegeven worden, de j/d voeding van Hills. Ook zijn er verschillende soorten van supplementen op de markt die de gewrichten kunnen ondersteunen. Ook kan een kat een pijnstiller en ontstekingsremmer krijgen. Als er tevens sprake is van rugklachten kan het verstandig zijn om de kat te laten controleren bij een orthomanuele dierenarts. Onze dierenarts Frederique Bavelaar volgt hiervoor de opleiding en verwacht volgend jaar hiermee klaar te zijn.

Samengevat: Gewrichtsproblemen komen bij katten veel vaker voor dan we in de gaten hebben. Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om een kat met gewrichtsklachten te helpen waardoor een kat weer meer bewegelijk wordt en minder pijn heeft. Als u twijfelt of uw kat last van pijn is het verstandig om een afspraak voor controle te maken.

Instructies voor katten

Urine opvangen bij katten

image-phpHet komt heel regelmatig voor dat we aan een eigenaar vragen om urine op te vangen bij een kat. Dit kan zijn omdat een kat in huis plast en we willen weten of een kat last heeft van een blaasontsteking of blaasgruis . Een andere reden om de urine te onderzoeken is om de nierfunctie van een kat te controleren.

Als een kat in huis plast, lukt het vaak om de urine met een spuitje van de grond op te zuigen. Er bestaan ook speciale korrels om in de kattenbak te doen. Deze korrels nemen de urine niet op en als een kat geplast heeft op de kattenbak kan de urine met een spuitje opgezogen worden.

Soms lukt het eigenaren niet om thuis urine op te vangen bij de kat of willen we graag steriele urine bij verdenking op een blaasinfectie. Dan kunnen op de praktijk de urine verzamelen door een blaaspunctie. Dan wordt door een prikje in de blaas de urine uit de blaas gehaald. Dit is een snelle en niet pijnlijke ingreep.

Uitgebreide instructies over het opvangen van urine kunt u vinden op onze website.

Pillen ingeven bij katten

cat-medicine-hospitalPillen ingeven bij katten kan heel lastig zijn. Daarom hebben we een instructieformulier pillen ingeven bij de kat gemaakt waarop verschillende tips en trucs staan om te helpen met het ingeven van de pil. Het beste werkt vaak door een pil fijn te maken en door iets te doen wat een kat heel lekker vindt, zoals boter, slagroom, yoghurt, liquid sticks of de saus van een zakje vlees.

Als een kat hier niet intrapt zal een pil ingegeven moeten worden. Soms helpt het om de pil fijn te maken en op te lossen of geven wij een vloeistof mee. Dit kan vaak makkelijker ingegeven worden dan een pil. Als er toch een pil ingegeven moet worden is het belangrijk om daarna een slokje water te geven om te voorkomen dat de droge pil in de keel blijft plakken.

Uitgebreide instructies over het ingeven van pillen bij katten kunt u vinden op onze website.

Volgende nieuwsbrief

In de volgende nieuwsbrief zullen we meer aandacht besteden aan de orthomanuele diergeneeskunde.

Informatie Dierenkliniek de Haardstede

Wij werken in de praktijk met 3 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar en drs. H.A. Schram, en 6 assistenten. Onze assistentes zijn Nel, Mariska, Kelly, Rachel, Lydia en Denise. Regelmatig is er ook een stagiaire aanwezig.

Maandag t/m vrijdag is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks zijn er meestal 1 of 2 avondspreekuren. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.

We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512.

Voor het ophalen van voer en medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om van te voren even te bellen aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten.

Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Dienstenregeling

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur via 035 5251512.

Voor spoedgevallen is er maandag t/m vrijdag tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur een dierenarts in Huizen of Laren beschikbaar via 0900-6699666.

Buiten deze tijden en op zon- en feestdagen kunt u contact op nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000.

Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren.

Reacties zijn gesloten.