Wat is een sterilisatie?
Steriliseren is het onvruchtbaar maken van een dier. Bij teven wordt vaak gesproken over sterilisatie, maar wat we eigenlijk doen is castreren. Dit is namelijk niet alleen het onvruchtbaar maken van een dier maar ook het weghalen van de geslachtshormonen door het weghalen van de eierstokken.
Waarom zou een hond gesteriliseerd moeten worden?
Als u een teefje in huis neemt is het verstandig om erover na te denken of u een nestje met uw hond wilt hebben. Als u besloten heeft om geen nestje te nemen is het sterk te adviseren om uw hond te laten helpen na de eerste loopsheid.
Een teefje wordt gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar loops. De loopsheid zelf duurt ongeveer 3 weken. Tijdens deze periode kan uw hond bloedverliezen. Daarnaast is ze aantrekkelijk voor reuen en kan ze gedekt worden. Dat houdt in dat ze in deze periode niet los mag lopen en dat het verstandig is om niet te gaan lopen op plekken waar veel honden komen. In de 2 maanden na de loopsheid is een hond hormonaal schijnzwanger. Hiervan kunnen ze flink ziek worden. Ze kunnen opgezette melkklieren krijgen en melk geven, ze kunnen ook slecht gaan eten. Ook kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan door de hormonen, zoals baarmoederontstekingen, gezwellen aan de melkklieren en suikerziekte. Onder invloed van de hormonen kunnen er veranderingen aan de baarmoeder plaatsvinden waardoor ze makkelijker een baarmoederontsteking ontwikkelen. Hoe ouder de hond, hoe groter de kans dat dit gebeurt. Een hond met een baarmoederontsteking moet met spoed geopereerd worden omdat ze hier anders aan kunnen overlijden.
Daarnaast kunnen er onder invloed van de hormonen gezwellen ontwikkelen in de melkklieren. In 50% van de gevallen zijn deze kwaadaardig en kan een hond als het niet op tijd opgemerkt wordt hieraan overlijden. Met elke loopsheid wordt de kans hierop wat groter. Daarom adviseren wij om een hond na de eerste loopsheid te laten castreren.
Daarnaast kunnen honden door de hormonen suikerziekte ontwikkelen.
Samengevat: de voordelen van steriliseren
- Geen loopsheid meer (met alle gevolgen daarvan)
- Geen ongewenste dracht
- Geen schijndracht en daardoor een hond die zich een aantal maanden van het jaar niet lekker voelt
- Geen kans meer op een baarmoederontsteking
- Een sterk verminderde kans op het ontwikkelen van tumoren in de melkklieren
- Sterk verminderde kans op het ontwikkelen van suikerziekte
Zijn er ook nadelen?
Sterilisatie kan ook een aantal nadelige effecten hebben. Zo verandert de stofwisseling door het weghalen van de geslachtshormonen. Een gesteriliseerde hond heeft over het algemeen minder voeding nodig omdat ze sneller dik worden. Het te dik worden kan voorkomen worden door direct na de sterilisatie minder eten te gaan geven.
Daarnaast kan de vacht veranderen. Dit zien we vooral bij honden met een wat langere vacht. Donkere vachten kunnen wat lichter worden. Daarnaast wordt de vacht stugger.
Als laatste kan het gedrag van de hond wat veranderen. Teven kunnen wat feller worden. Dit geldt vooral voor honden die voor de sterilisatie ook al fel zijn tegen andere honden.
Sommige teven kunnen incontinent voor de urine worden na de sterilisatie. Gelukkig is dit met een lage dosering hormoon tabletten te verhelpen.
Kortom er zitten ook nadelen aan een sterilisatie, maar over het algemeen weegt dat niet op tegen de grote gezondheidsrisico’s die een niet gesteriliseerde hond loopt.
Hoe verloopt een sterilisatie?
Een sterilisatie is een buikoperatie. Dat houdt dus in dat een hond helemaal onder narcose gaat voor de operatie. Op de dag van de operatie moet uw hond nuchter zijn. Dit houdt in dat ze sinds de vorige avond niet gegeten mag hebben. Ze mag wel drinken. Voordat ze naar de praktijk komt is het verstandig om haar goed uit te laten. Verder krijgt u van te voren pijnstillers mee voor 4 dagen. U kunt hiermee de avond voor de operatie mee beginnen.
In de praktijk wordt ze eerst nagekeken. Daarna wordt door de dierenarts de operatie nog een keer met u besproken en is er tijd om vragen te stellen. Als alles besproken is en uw hond suf geworden is, wordt ze meegenomen om verder narcose gebracht te gaan worden.
Hoe verloopt de narcose
Als eerste krijgt uw hond een prik in de rugspier waar ze rustig van zal worden. Dit gebeurt gewoon waar u bij bent aangezien dit zo rustig mogelijk is voor uw hond. U neemt pas afscheid als uw dier versuft is. Als een hond suf genoeg is worden ze meegenomen naar de voorbereiding om verder onder narcose gebracht te worden. Honden lichter dan 15 kg worden over het algemeen met een kapje met narcose gas verder onder narcose gebracht. Zodra ze goed slapen wordt er een buisje in hun luchtpijp geplaatst waardoor tijdens de narcose de zuurstof en het narcose gas toegediend wordt. Daarna wordt ze op de monitoring aangesloten zodat we tijdens de hele narcose het zuurstofgehalte van het bloed, de hartslag en de ademhaling kunnen controleren. Ook houden we de lichaamstemperatuur goed in de gaten.
Zwaardere honden krijgen via een infuus een narcosemiddel toegediend om ze helemaal in slaap te krijgen. Daarna krijgen ze ook een buisje in hun luchtpijp en worden ze aan de monitoring aangesloten.
Hoe verloopt de operatie?
Als een dier helemaal onder narcose is, wordt ze voorbereid voor de operatie. Dit houdt in dat ze op haar rug gedraaid wordt, daarna wordt ze geschoren en gewassen. Als laatste wordt de huid gedesinfecteerd. Als ze helemaal klaar is voor de operatie wordt ze naar de operatiekamer gebracht.
De daadwerkelijke sterilisatie (dus eigenlijk een castratie) is een operatie van ongeveer 20 minuten. In de buikwand wordt een sneetje gemaakt van 3-5 cm (afhankelijk van de grootte van de hond). Via dit gaatje worden de eierstokken verwijderd uit de buik. Ook wordt de baarmoeder goed gecontroleerd. Als de baarmoeder niet afwijkend is wordt deze in de buik gelaten. Als er afwijkingen zijn wordt de hele baarmoeder verwijderd. Hiervoor kan het zijn dat de snee iets groter gemaakt moet worden. De buikwand, de onderhuid en de huid worden in 3 lagen gehecht. U ziet alleen de huidhechtingen die wij na 1 week verwijderen.
Hoe verloopt de nazorg?
Na de operatie wordt uw hond naar de opname gebracht. Hier wordt ze goed in de gaten gehouden. Zolang een hond nog onder narcose is blijft het buisje in de luchtpijp. Zolang dit buisje in de luchtpijp zit, is er continu iemand bij uw hond aanwezig. Als een dier wat wakker gaat worden kan het buisje verwijderd worden. In de opname komt uw hond in een verwarmde omgeving, met een verwarmde vloer, een warmtelamp en extra kruiken als dit nodig is, aangezien dieren tijdens een operatie wat af kunnen koelen. Verder zorgen we dat ze lekker ligt en regelmatig even omgelegd wordt. Als ze goed wakker is en op haar benen kan staan, kan ze opgehaald worden.
De eerste dag zal uw hond nog suf zijn en zich niet helemaal lekker voelen. Dit komt nog van de narcose. De meeste honden voelen zich de volgende dag al weer een stuk beter. Aangezien er toch sprake is van een buikwand zal uw hond voor een week aan de riem uitgelaten worden. Na een week komt ze terug voor het verwijderen van de hechtingen en kan ze over het algemeen daarna alles weer doen.
De meeste honden likken niet aan de hechtingen. Als dit wel gebeurd kunt u uw hond of een speciale hondenromper omdoen (een zogenaamde MPS) of een kraag. Als uw hond gaat likken overleggen we met uw wat het meest geschikt is voor uw hond.
Wanneer adviseren wij om de hond te laten steriliseren?
Wij adviseren om een hond 1 keer loops te laten worden. Voor het gemak wordt soms gesteld dat sterilisatie op 6 maanden leeftijd te adviseren is, maar dan is de hond nog niet volgroeid en is het gehele geslachtsapparaat nog heel klein. Als dan de teef op die leeftijd wordt gesteriliseerd, blijft zij altijd een zeer kleine vulva houden, waardoor zij op oudere leeftijd last zou kunnen krijgen van eczeem, doordat zij tegen haar eigen huidplooi aan plast. Het advies om op zeer jonge leeftijd te steriliseren is overgenomen uit Amerika. Daar zijn echter hersteloperaties van de huidplooi die over de tè kleine vulva hangt niet uitzonderlijk. Sterilisatie op zeer jonge leeftijd is iets gemakkelijker uit te voeren, maar wij hebben deze techniek zó goed onder controle, dat wij liever voor een uitgegroeid dier kiezen. Soms is het niet goed mogelijk voor een eigenaar om de loopsheid van de hond veilig te laten plaatsvinden, dan opereren wij de hond wel vóór de eerste loopsheid.
Dus: als u wacht tot na de eerste loopsheid is het geslachtsapparaat van de teef volwassen geworden. Inwendig is de baarmoeder ook wat groter en doordat wij bij de operatie ook de gehele baarmoeder inspecteren, kunnen wij indien nodig de baarmoeder verwijderen, wat voor de patiënt tijdens de operatie niet veel uitmaakt, behalve dat de operatie 5 à 10 minuten langer duurt. Wij verwijderen echter uitsluitend de baarmoeder als daar een noodzaak toe is.