Sterilisatie poes

Wat houdt een sterilisatie in?

In de volksmond wordt er gesproken over sterilisatie van een poes, maar technisch gezien is het geen sterilisatie maar een castratie. Bij een sterilisatie wordt een dier alleen onvruchtbaar gemaakt (door het doornemen van de eileiders) terwijl bij een castratie de geslachtshormonen ook weggenomen worden. Dit gebeurd door het verwijderen van de eierstokken. Dieren hebben dan geen geslachtshormonen meer en zijn onvruchtbaar.

Waarom zou een kat gesteriliseerd moeten worden?

Ten eerste, als u met uw kat een nestje wilt, moet ze natuurlijk niet gesteriliseerd worden. Als u geen nestje wilt, dan adviseren wij om uw kat te laten helpen. Een ongesteriliseerde poes wordt namelijk vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd elke 3 weken krols als ze niet gedekt wordt. Sommige katten die krols zijn laten dat niet goed merken, terwijl andere katten erg onrustig kunnen zijn en zich aan iedereen aanbieden. Als een kat buitenkomt kan ze gedekt worden en zit je met een ongewenst nestje. Verder is er natuurlijk altijd het risico dat ze gedekt wordt door een kater die besmet is met bijvoorbeeld kattenaids (FIV).

Kort om, als u niet met uw kat een nestje wilt hebben adviseren we om uw poesje te laten steriliseren om allerlei gezondheidsproblemen te voorkomen.

Zijn er ook nadelen van een sterilisatie?

Het belangrijkste nadelige effect van een sterilisatie is de verandering in de stofwisseling. Na een sterilisatie gaat de stofwisseling omlaag en hebben katten sneller de neiging om dik te worden. Dit kan voorkomen worden door afgepast eten te gaan geven.

Wanneer kan een poesje gesteriliseerd worden?

Een poes kan vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd gesteriliseerd worden. Katten kunnen namelijk vanaf 6 maanden krols worden. Nu wordt het krols worden wel beïnvloedt door de lengte van de dagen. Tijdens de korte dagen worden katten vaak niet krols. Als uw poesje dus eind van het jaar 6 maanden wordt, kunt u met de sterilisatie ook wachten tot eind januari / begin februari. Verder is het zo dat als uw kat niet buiten komt, u natuurlijk kunt wachten totdat ze krols wordt. Bij een kat die buitenkomt is het niet verstandig om daar op te wachten. Soms merk je de eerste krolsheid niet en dan kunnen ze wel al gedekt worden.

Wat houdt de ingreep in?

Sterilisatie is een ingreep die onder narcose plaats vindt. Als u een afspraak maakt voor uw kat kan ze om 8.45 uur op de dag van de operatie gebracht worden. De dag voor de operatie mag ze vanaf 21.00 uur geen eten meer hebben, wel drinken. Voordat ze onder narcose gebracht wordt, zal uw kat eerst nagekeken worden door de dierenarts. Mochten er afwijkingen gevonden worden, dan wordt er met u contact opgenomen. Het is daarom ook belangrijk om telefonisch bereikbaar te zijn. Als uw kat helemaal nagekeken is en gezond verklaard is, krijgt ze in haar rugspier een injectie met een narcose middel. Hiervan zal ze in slaap vallen. Als ze in slaap gevallen is, wordt ze aan de zuurstof gelegd, worden de ogen gezalfd en krijgt ze een pijnstillende injectie. Daarna wordt de buik geschoren en chirurgisch voorbereid. Als ze klaar is wordt ze naar de operatiekamer gebracht.

Daar wordt via een klein sneetje in de buik een baarmoederhoorn en de eierstok naar buiten gebracht. Als de baarmoeder rustig is, wordt alleen de eierstok afgebonden en verwijderd. Dat gebeurt daarna ook met de andere eierstok (katten hebben 2 eierstokken en een baarmoeder met 2 hoornen). Als de baarmoeder onrustig is, kan de hele baarmoeder verwijderd worden.
Na controle van de buik wordt de buikwand weer gesloten in 3 lagen (de buikwand zelf, de onderhuid en de huid). Bij de laatste hechting wordt er een hechting onder de huid gelegd, zodat er geen knoopjes zijn op de huid. Over de wond wordt daarna een pleister geplakt.

Daarna wordt uw kat overgebracht naar de verwarmde opname waar ze tijdens het wakker worden goed in de gaten gehouden wordt. Over het algemeen kan uw kat dan rond 13.30 weer naar huis.

Nazorg

Voor de ingreep krijgt uw kat een pijnstillende injectie die 48 werkzaam is. Als u het idee heeft dat uw kat toch wat pijnlijk is, kan ze een extra pijnstiller krijgen.

De dag van de ingreep zijn de katten vaak nog wat slapjes en misselijk van de narcose. De dag erna moeten ze zich al een heel stuk beter voelen. Omdat de meeste katten zich na 1 tot 2 dagen weer helemaal goed voelen, maar wel een buikoperatie hebben gehad, is het belangrijk om ze voor een week binnen te houden. De buikwand moet de tijd krijgen om te genezen. Verder mogen ze niet teveel likken aan de wond. Er zit een pleister op de wond, als u ziet dat de pleister gerafeld wordt of er af gaat dan betekent dit dat de poes aan de wond probeert te likken. Dan is verstandig om een MPS (een soort romper, speciaal voor katten gemaakt) aan te doen of een kraag om. Het verschilt per kat wat het beste is.

Na 2 weken willen we de poes graag even terug zien voor controle. Als de pleister nog op de wond zit, wordt deze eraf gehaald. Verder wordt de wond gecontroleerd.

Reacties zijn gesloten.