Tips voor een goede socialisatie
Zoals beschreven in de informatiebrief over het belang van socialisatie is een goede socialisatie heel belangrijk voor de ontwikkeling van een pup. Het is verstandig om hier veel aandacht en tijd aan te besteden, de eerste weken dat een pup in huis is.
Een nieuwe pup in huis is niet niks, er zijn zoveel dingen die geleerd moeten worden, zoals zindelijkheid, het ’s nachts alleen slapen, aan de riem lopen, niet bijten met spelen enz. En daarnaast moet dus ook nog een goede socialisatie plaatsvinden. In alles wat er op een puppy eigenaar afkomt, is het makkelijk om dingen te vergeten. Het is daarom verstandig om een lijst te maken met wat uw pup allemaal moet leren.
Een voorbeeld van zo’n lijst is:
- Contact / omgaan met andere honden, ook van andere rassen!
- In contact komen met katten om te leren dat ze hier niet achter aan rennen
- In contact komen met kinderen, mannen, vrouwen
- Mee in auto
- Buiten langs een drukke weg lopen
- Buiten bijvoorbeeld paarden tegen komen
- Mee naar de bus, de trein
- Mee naar de winkel, een restaurant, een school
- Mee naar de dierenarts
- ………….
De bedoeling van een lijst is niet dat alles zo snel mogelijk geleerd moet worden, maar dat het stapsgewijs gaat. Een pup moet wel de tijd krijgen om nieuwe indrukken te verwerken. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om meteen met een schoolbezoek te beginnen als een pup nog nooit een kind gezien heeft.
Als u merkt dat uw pup op een situatie angstig reageert, is dit dus een situatie waar meer aandacht aan besteed moet worden. Een pup kan ergens van schrikken, een schrikreactie duurt maar een paar seconden. Een schrikreactie is te herkennen aan de houding. De houding is laag, ineengedoken. De oren kunnen naar achteren staan, de staart is laag. Als dit langer dan een paar seconden aanwezig is, is het meer dan een schrikreactie, maar is het angst. Dan is het goed om uw dier uit de situatie te halen en steun te geven. Dit kan bijvoorbeeld door uw pup tussen uw benen te laten zitten.
Als een pup ergens angstig op reageert, is het verstandig om aan deze situatie extra tijd en aandacht te gaan besteden om de angst weg te nemen.
Een voorbeeld hiervan is als u met uw pup langs een weg loopt waar een auto hard over een drempel rijdt. Uw hond schrikt hiervan en blijft een lage houding houden. U kunt uw pup dan even tussen uw benen laten zitten of een commando geven om even af te leiden. Het is dan verstandig om op een ander tijdstip naar dezelfde plek terug te gaan en uw hond dan te belonen met bijvoorbeeld wat lekkers.
Een goede socialisatie vergt veel tijd, maar u en uw hond zullen er de rest van zijn of haar leven veel plezier van hebben.
Als u nog vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen, via info@dierenkliniekdehaardstede.nl of telefonisch, 035 5251512