Titerbepaling volwassen hond

Uw hond is weer toe aan de jaarlijkse vaccinatie en zal dit jaar weer de grote cocktail (DHP) moeten krijgen. Voor u nog even het vaccinatieprotocol op een rij:
Jaar 1: DHP+L4 enting (optioneel kennelhoest en hondsdolheid)
Jaar 2: L4 enting (optioneel kennelhoest en hondsdolheid)
Jaar 3: L4 enting (optioneel kennelhoest en hondsdolheid)
Jaar 4: DHP+L4 enting (optioneel kennelhoest en hondsdolheid)
etc.

Tot op heden werd elk dier volgens hetzelfde bovenstaande schema gevaccineerd, maar uit recent onderzoek is gebleken dat sommige dieren langer beschermd zijn voor bepaalde ziektes, terwijl andere dieren juist korter of niet goed beschermd zijn. Om die reden is de VacciCheck ontwikkeld waarmee de titer (dit is een ander woord voor het aantal antilichamen in het lichaam, dus de mate van bescherming) bepaald kan worden en gekeken kan worden of uw dier die vaccinatie wel nodig heeft. Zo kunnen we onze huisdieren meer op maat vaccineren.

Niet voor alle vaccinaties is een titerbepaling zinvol. Zo weten we dat de ziekte van Weil (L4 enting) en de kennelhoest vaccinatie bij de hond eigenlijk altijd jaarlijks herhaald moeten worden. Dieren die naar het buitenland gaan hebben de inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) nodig. Dit is een verplichte enting die volgens het inentingsschema gegeven moet worden. Krijgt uw hond echter de grote cocktail, dan is titerbepaling zinvol. De vaccinatie voor Hondenziekte (D), Besmettelijke leverziekte (H) en Parvo (P) bij de hond wordt driejaarlijks gegeven, maar geeft bij sommige dieren langer, dan wel korter dan 3 jaar bescherming. Om die reden kunt u dus op dit moment overwegen om eerst bloed te laten afnemen om te kijken of de vaccinaties wel nodig zijn. Meer informatie over de verschillende ziekten en inentingen kunt u vinden op onze website.

Om de kosten van de titerbepaling laag te houden zullen we 1x per maand de titerbepaling uitvoeren. Bent u geïnteresseerd in de titerbepaling dan kunt u gewoon een afspraak maken. We zullen uw dier dan nakijken en de benodigde vaccinaties geven (zoals tegen de ziekte van Weil).  Verder zullen we ook wat bloed afnemen dat we in de vriezer dan wel koelkast kunnen bewaren tot het moment van de titerbepaling. Als dan blijkt dat uw dier niet goed beschermd is, hoeft hij/zij alleen even terug te komen voor de benodigde vaccinatie.

Heeft u interesse in titerbepaling of wilt u weten of heeft u nog vragen naar aanleiding van dit stuk, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via 035 5251512 of via info@dierenkliniekdehaardstede.nl. Wij helpen u graag!

Reacties zijn gesloten.