Zowel honden als katten kunnen slecht tegen ui en knoflook (heel, stukjes, maar ook producten die ui- of knoflookpoeder bevatten). Katten en sommige honden rassen zoals de Akita zijn extra gevoelig. De opname van ui of knoflook kan bij dieren leiden tot bloedafbraak met ernstige bloedarmoede als gevolg.
Wat zijn de verschijnselen?
De verschijnselen kunnen binnen een dag, maar ook pas na een paar dagen optreden, afhankelijk van hoeveel een dier binnengekregen heeft. De verschijnselen ontstaan door het ontwikkelen van bloedarmoede en zijn dan ook sloomheid, snelle ademhaling en snelle hartslag, bleke slijmvliezen en donkergekleurde urine. Daarnaast ook niet willen eten en niet lekker zijn.
Wat is de behandeling?
Als een dier geen ui of knoflook meer binnenkrijgt, kunnen de problemen meestal van zelf weer overgaan. Als er sprake is van ernstige bloedarmoede kan het nodig zijn om een bloedtransfusie te geven om het te kort aan rode bloedcellen op te heffen.
In de tussentijd is het verstandig om het dier zo rustig mogelijk te houden en in ieder geval door de dierenarts te laten controleren.
Als het minder dan twee uur geleden is dat de hond of kat ui of knoflook binnengekregen heeft is het verstandig om te proberen het dier te laten braken. Als uw dier nog geen verschijnselen vertoont is het belangrijk om hem/haar te laten braken. Neem direct contact op met de dierenkliniek (of buiten openingsuren met de dienstdoende arts) zodat een braakmiddel toegediend kan worden. Een dier braakt het makkelijkste op de volle maag. Dus als u een afspraak maakt om uw dier te laten braken is het verstandig om hem of haar eerst nog eten te geven.
Verder kunt u uw dier Norit® (actieve kool) geven. De dosering voor de Norit is 2 g per kilogram lichaamsgewicht elke 4 uur totdat de kool in de ontlasting komt. De capsules bevatten 200mg, dus dat houdt in dat er 10 capsules per kilogram lichaamsgewicht ingegeven moet wordt. Er zijn ook flacons, die bevatten 50g, dit houdt in dat er 1 flacon per 25 kilogram lichaamsgewicht gegeven moet worden. De capsules en flacons zijn te verkrijgen bij de drogist of apotheek. De actieve kool remt de opname van de chocolade in de darmen. Voordat u de Norit gaat geven, is het verstandig om wel even te overleggen met een dierenarts.
A Guide to Poisonous House and Garden Plants, Knight A.P.