Vlooien

Een vlo is een insect van een paar mm lang die in de vacht van honden en katten voor kan komen. De vlo is plat van de zijkant zodat hij makkelijk door de vacht van een hond of kat kan lopen. Er zijn verschillende soorten vlooien, zo is er de kattenvlo en de hondenvlo. Maar beide vlooien kunnen op zowel de hond als de kat voorkomen.

Levende vlooien zijn het grootste deel van hun leven op hun gastheer (de hond of de kat) aanwezig. Bij de gastheer drinken ze bloed, ze bijten hun gastheer en zuigen dan het bloed op. Vlooien zuigen relatief veel bloed op, meer dan ze eigenlijk nodig hebben. Hun ontlasting bestaat dan ook voornamelijk uit niet verteerd bloed. De vlooienpoepjes zijn zwart, maar als je ze op een wit papiertje wat nat maakt geven ze rood/bruin af. De vlooienpoepjes vallen van de hond of de kat in de omgeving en zijn op die manier voeding voor de vlooienlarfjes die in de omgeving aanwezig zijn.

Vlooien kunnen heel goed springen, ze kunnen wel tot 70 cm ver springen. Het is ook niet makkelijk om een vlo te vangen uit de vacht van een kat, omdat ze snel wegspringen.
De levenscyclus van de vlo bestaat uit 4 fases. De hele cyclus kan in gunstige omstandigheden (o.a. als het voldoende warm is) in 14 dagen plaats vinden. Maar het kan ook tot 2 jaar duren.

De vlo legt eitjes in de vacht van het dier. Deze eitjes vallen dan vanuit de vacht op de grond. Een vlo kan wel 500 tot 800 eieren leggen in haar leven. Binnen een paar dagen komen uit deze eitjes larfjes. De larfjes houden niet van licht en verstoppen zich op donkere plaatsen, zoals in kieren in de vloer, in hoeken, onder kleedjes enz. De larfjes eten de vlooienpoepjes die vanuit de vacht vallen. De larfjes spinnen een cocon. In die cocon veranderen ze langzaam in een vlo. En dan begint de hele cyclus weer opnieuw. Van de hele vlooienpopulatie leeft ongeveer 5% op het dier (de volwassen vlo) en 95% in de omgeving.

De volwassen vlooien zijn degene die zorgen voor overlast, dat is ook wat wij zien op onze huisdieren. Maar daarnaast zijn er dus heel veel nakomelingen in de omgeving aanwezig. Als we alleen de volwassen vlo behandelen, krijg je een vlooienplaag niet onder controle.

Wat voor problemen kunnen vlooien geven?

Het hebben van vlooien is niet leuk. Het geeft jeuk en irritatie. Dieren met vlooien zitten vaak te krabben en te jeuken. Nu is er wel een verschil per dier. Sommige dieren kunnen onder de vlooien zitten en helemaal niks tonen, terwijl andere dieren al bij 1 vlo gaan jeuken. Dit komt onder andere omdat dieren allergisch kunnen zijn voor vlooien. Bij een allergie voor vlooien hoeft een dier maar 1 x per 2 weken gestoken te worden door een vlo om permanent jeuk te houden.

Vlooienallergie is eigenlijk de belangrijkste allergie bij zowel honden als katten en kan heel vervelende gevolgen hebben. Als reactie op de jeuk kunnen dieren hun huid helemaal kapot krabben en daardoor weer ontstekingen krijgen. Als bekend is dat een dier last van vlooienallergie heeft is het belangrijk om deze, en de andere dieren in het huishouden, elke 4 weken te behandelen tegen vlooien.

Daarnaast kunnen vlooien lintwormen bij zich dragen. Als een dier een vlo stuk bijt, kan hij of zij dan weer besmet raken met lintwormen. Ook is bekend dat vlooien ziekteverwekkers over kunnen brengen, zoals de kattenkrabziekte.

Vlooienbehandeling

Niet alle dieren hoeven elke 4 weken behandeld te worden tegen vlooien. U kunt er als eigenaar voor kiezen om uw dier regelmatig te controleren op vlooien. Dit doet u door in de vacht tussen de haren te kijken op zoek naar aan de ene kant vlooien en aan de andere kant vlooienpoepjes. Vaak zijn de vlooien niet te zien, maar de poepjes wel. De poepjes zijn opgedroogd bloed. Als u twijfelt of er zand of poepjes in de vacht zit kunt u er wat van op een wit papiertje, zoals een w.c. papiertje, doen en even natmaken. Als het een vlooienpoepje is geeft het rood/bruin af.

Zolang u geen vlooien ziet, hoeft uw dier ook niet behandeld te worden. Andere mensen willen niet het risico lopen dat hun dier vlooien krijgt en die willen graag preventief behandelen.

Als uw dier last heeft van een vlooienallergie dan is het belangrijk om preventief te behandelen, en dan niet alleen het dier wat allergisch is, maar ook de andere dieren in het huishouden.

Zoals eerder gezegd leeft een groot deel van de vlooienpopulatie in de omgeving van het dier. Daarom is het verstandig om ook de omgeving mee te behandelen. Als uw dier een enkele vlo heeft, volstaat het vaak met alleen het dier te behandelen en de plekken waar u dier ligt goed schoon te maken (ook goed de kieren uitzuigen). Als u last heeft van een vlooienplaag in huis moet het huis ook behandeld worden met een middel wat de larfjes dood. Hiervoor kunt u een spuitbus ophalen.

Er zijn heel veel verschillende vlooienmiddelen op de markt, van vlooienbanden tot druppels en zelfs een pil die gegeven kan worden. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende middelen die bij ons in de praktijk verkrijgbaar zijn.

Druppels

Activyl®

Activyl® is een nieuw vlooienbestrijdingsmiddel die zowel aan de hond als aan de kat gegeven kan worden. Het wordt via een pipet (een zogenaamde ‘spot on’) op de huid in de nek toegediend. Activyl® pipetten bevatten indoxacarb. Dit middel wordt door de vlooien opgenomen en in de darm van de vlo omgezet in een actieve stof die ervoor zorgt dat de vlo dood gaat. Dit is zogenaamde bioactivatie, het middel wordt dus pas in de vlo actief. Het werkt op zowel de vlooien op het dier, maar ook op de onvolwassen vlooien die in de directe omgeving aanwezig zijn (die krijgen het middel via huidschilfers binnen).

Een dier niet aaien op de plek van toediening totdat het middel opgedroogd is.

Frontline®

Frontline® combo is een middel wat al langer op de markt is. Het bevat fipronil en (S)-methopreen. Fipronil is werkzaam tegen volwassen vlooien en teken en (S)-methopreen werkt tegen de eitjes en larven in de omgeving. Zo wordt de hele vlooienpopulatie aangepakt. Frontline® zit ook in een pipet die op de huid toegediend wordt.

Naast de pipetten is Frontline® ook verkrijgbaar in een spuitbus. Dit is geschikt voor jonge kittens en pups, die nog te klein en jong zijn om een pipet in de nek te krijgen.

Let op Frontline is giftig voor konijnen.

Advocate®

Advocate® is ook een pipet die in de nek gedruppeld kan worden. Het bevat imidaclopramide en moxidectine. Imidaclopramide is werkzaam tegen vlooien. Het is werkzaam tegen volwassen vlooien, maar ook tegen de larven in de omgeving.

Moxidectine is een middel wat werkzaam is tegen verschillende soorten van wormen (spoelwormen, hartwormen, longwormen) en mijten (oormijt, schurft). Daarom is het niet een standaard vlooienmiddel. Als u een dier heeft die behandeld moet worden voor wormen en/of mijten dan is het wel een goed middel om te gebruiken.

Stronghold®

Stronghold® is ook een spot on toediening. Het bevat selamectine als werkzame stof. Het is werkzaam tegen zowel de volwassen vlo, als de eitjes en de larven. Daarnaast werkt het ook tegen een aantal mijten (zoals oormijt en schurftmijt) en werkt het tegen volwassen spoelwormen.

Band

Seresto®

Seresto® is een vlooien- en tekenband. Het bevat flumethrine en imidaclopride. Het is dus werkzaam tegen vlooien op het dier, maar ook tegen onvolwassen vlooien in het huis en tegen teken. De band is ongeveer 8 maanden werkzaam. De band is geurloos.

Tablet

Comfortis®

Comfortis® is een uniek vlooienbestrijdingsmiddel, omdat het toegediend wordt als een pil. Het bevat spinosad als werkzame stof. Binnen een half uur na het geven is het al werkzaam tegen de volwassen vlo. Het doodt de volwassen vlo zo snel dat er geen tijd is om eitjes te leggen. Het voordeel van het geven van een pil is dat er geen natte plek in de vacht zit die eventueel afgegeven kan worden en dat een dier kan blijven zwemmen of gewassen kan blijven worden, ook als de pil net gegeven is.

Injectie

Program®

Program® is een middel tegen vlooien wat per injectie toegediend wordt. Het bevat lufenuron. Een eenmalige injectie voorkomt tot 6 maanden de ontwikkeling van eitjes en larfjes waardoor de vlooienpopulatie in de omgeving verdwijnt. Het werkt niet tegen volwassen vlooien, het maakt ze alleen onvruchtbaar.

Omgevingsspray

Indorex®

Indorex® is een spuitbus die voor de omgeving gebruikt kan worden. Het doodt volwassen vlooien (en trouwens ook huisstofmijt) en voorkomt de ontwikkeling van de eitjes en larven, waardoor een vlooienplaag onder controle kan komen.

Reacties zijn gesloten.